E-servisi

Uspostavljanje efikasnog i održivog statističkog sistema

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović ocenio je danas da je realizacija projekta za unapređenje administrativnih kapaciteta tog zavoda bila veliki izazov i šansa koja je omogućila postavljanje dobrih standarda za budućnost.

Vukmirović je na završnoj konferenciji projekta „Unapređenje administrativnih kapaciteta Republičkog zavoda za statistiku u pravcu ispunjenja zahteva evropskog statističkog sistema“ istakao da je ta ustanova jedinstvena u stavu da će uspešno implementirati popis stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i popis poljoprivrede.

Istovremeno će, kako je naveo, biće rađeno i na uspešnoj primeni “input-autput sistema”, koji prikazuje ekonomski sistem zemlje sa mnogo više detalja.

Šef Drugog sektora operacija Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Hoze Antonio Gomez naveo je da je projekat finansirala EU, uz napomenu da je većina poslova već obavljena, iako je zvaničan rok za njegov završetak 1. avgust.

Gomez je naglasio da pristupanje EU znači uspostavljanje efikasnog i održivog statističkog sistema u Srbiji za potrebe obezbeđivanja pouzdanih, tačnih i pravovremenih podataka.

Ti podaci su neophodni za donošenje odluka na raznim nivoima, kao i za planiranje, praćenje i sprovođenje procesa tranzicije i reforme društva, objasnio je on i potvrdio nastavak podrške EU kroz buduće programe pomoći.

Direktor ovog projekta Janis Zahariadis naglasio je da je, zahvaljujući aktivnostima u okviru tog projekta, Republički zavod za statistiku u potpunosti spreman za uspešnu realizaciju predstojećeg popisa poljoprivrede 2012. godine, koji je u Srbiji poslednji put sproveden 1960. godine.

Projekat „Unapređenje administrativnih kapaciteta Republičkog zavoda za statistiku u pravcu ispunjenja zahteva evropskog statističkog sistema“, čija je realizacija počela 2. februara 2009, raspolaže budžetom od 1.811.000 evra.

Njegov glavni cilj jeste pružanje pomoći srpskom statističkom sistemu u cilju ispunjenja zahteva evropskog statističkog sistema.

Projekat ima četiri komponente: infrastruktura za izradu nacionalnih računa, priprema popisa poljoprivrede 2011. godine, unapređenje sistema informacionih i komunikacionih tehnologija i razvoj savremenog sistema u oblasti diseminacije i saopštavanja statističkih podataka.

Leave a Reply