E-servisi

Uvođenjem AVP programa povećana efikasnost sudova u Srbiji

Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Dejan Pašić izjavio je danas da je značajno povećana efikasnost sudova u Srbiji otkad se u njima primenjuje program za automatsko vođenje predmeta (AVP).

Pašić je na konferenciji za novinare u Višem sudu u Novom Sadu rekao da se to posebno odnosi na privredne sudove, gde je ovaj program uveden krajem 2008. godine, i napomenuo da je u tim sudovima za prvih šest meseci ove godine urađeno 30 odsto više predmeta nego u istom periodu 2009. godine.

On je istakao da je u tom periodu u osnovnim i višim sudovima efikasnost povećana za 18 odsto, i ocenio da je to odličan rezultat kojem je sigurno doprinela i primena AVP programa.

Prema njegovim rečima, trenutno je 48 osnovnih i viših sudova pokriveno tim programom, koji će do septembra 2010. godine biti uveden u svih 60 sudova, što će omogućiti efikasniji, jednostavniji i transparentniji rad.

Cilj je, kako je naveo, da do 2012. godine svi sudovi u Srbiji budu umreženi i da građani preko portala, koji je u pripremi, prate tok sudskih predmeta, što je trenutno moguće samo u privrednim sudovima.

Pomoćnik ministra je rekao da će taj jedinstveni portal koji priprema resorno ministarstvo građanima biti dostupan za dva meseca.

Leave a Reply