visa-kartice
E-servisi

VISA otkriva kako funkcioniše platni sistem koji obrađuje 150 miliona transkacija dnevno

U svetu naprednih IT rešenja i neograničenih mogućnosti pametnih uređaja, sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika su na listi prioriteta, kako kompanija koje pružaju usluge, tako i samih klijenata. To razlog zbog koga svi mi ulažemo u tehnološki napredne alarmne sisteme za naše domove, skupe antivirusne programe za kompjutere i „štitimo“ se lozinkama.

Ali, da li ste nekada razmišljali o sigurnosti plaćanja plastičnim novcem? Znate li šta se zapravo događa pošto provučemo našu kreditnu ili debitnu karticu? Gde „odlaze“ naši podaci? Ko ih štiti?

visa-kartice

Samo nekoliko sekundi pošto izvrše plaćanje karticom, ljudi se uglavnom upute dalje, ne razmišljajući o celokupnom procesu koji se upravo dogodio. Naime, iza svake transakcije stoji pomno orkestriran proces. Kada korisnik Visa kartice upotrebi svoj plastični novac da bi kupio recimo par cipela, zapravo je banka trgovca ta koja prva daje novac. Banka korisnika kartice zatim vrši isplatu banci trgovca u roku od 24 do 48 sati. Na kraju procesa, banka korisnika kartice naplaćuje se iz sredstava koje korisnik kartice poseduje na bankovnom računu.

Svi ti akteri i složeni procesi koji se obavljaju u sekundama, pokreću i pitanje sigurnosti. Na koji način sistem otkriva da je osoba koja obavlja kupovinu zaista korisnik kartice? Šta se događa ukoliko izgubimo platnu karticu? Da li će onaj koji je ukrao našu karticu moći sa istom lakoćom i brzinom da obavlja transakcije koristeći naše informacije?

VisaNet – motor globalne ekonomije

Pouzdanost i sigurnosna garancija za svaku od 150 miliona transakcija koje se obrade na dnevnom nivou, zasluga su VisaNet-a, najveće svetske mreže za elektronsko plaćanje. Svakog dana VisaNet spaja se sa više od 2.1 milijardi kartica, milionima lokacija na kojima su prihvaćene Visa kartice, dva miliona bankomata i 14.800 finansijskih institucija. To čini više od 6.500 milijardi dolara koje potrosači širom sveta svakog dana potroše putem Visa kartica.

“Iznete brojke obavezuju na veliku odgovornost, koju nikako ne uzimamo zdravo za gotovo. Prevaranti i oni koji pokušavaju da zloupotrebe podatke sa kartica su spretni i odlučni da iskoriste svaku novu mogućnost”, kaže Vladimir Đorđević, Visa Country Manager Serbia.

„Upravo to je razlog zbog koga je Visa uložila mnogo u nove tehnologije i inovacije – od novih načina zapisa podataka do čip tehnologije – sve kako bismo se osigurali da smo uvek korak ispred. Naš sistem se konstantno nadograđuje kako bi pružio nove usluge i širi raspon mogućnosti koje korisnici zahtevaju i očekuju. Visa takođe sarađuje i sa drugim učesnicima u svetu platnih tehologija, posebno kada je reč o razvoju sigurnosnih tehnika, autentifikaciji rešenja i tehnologija, kao i strategija za sprečavanje zloupotreba i čuvanje sigurnosti plaćanja“, objašnjava Đorđević, naglašavajući da je to razlog zbog koga je u proteklih pet godina stopa zloupotrebe na istorijskom minimumu, uprkos značajnom povećanju broja transakcija u svetu.

„Stoga, sledeći put kada vidite reč „odobreno“ na Visa POS terminalu, znajte da je vaše plaćanje izvršeno ne samo uspešno, već i sigurno”, poručuje Đorđević.

Umetnost predviđanja zloupotreba

Sofisticirane usluge upravljanja rizicima unutar VisaNet-a osiguravaju da svaka strana u tom procesu bude zaštićena, od korisnika kartice, preko trgovca do banaka. Svi oni moraju biti osigurani od gubitaka usled zloupotreba, krađe ili neovlašćenog korišćenja debitnih ili kreditnih platnih kartica.

Velika je verovatnoća da i vaša banka zavisi od sistema upravljanja rizicima kakav je Visa Advanced Authorization, koji vrši nadzor nad transakcijama, otkriva neobične obrasce potrošnje i upozorava na moguću zloupotrebu. Sistem analizira hiljade primera odobrenih transakcija i konstantno gradi profil potrošačkih navika korisnika, kako bi se neočekivane transakcije i one koje odstupaju od ustaljenog ritma plaćanja dodatno proverile.

Tako na primer, ukoliko vašu karticu koristite samo kako biste kupovali muziku preko Interneta, kupovinu skupocenog HD televizora u nekoj stranoj zemlji sistem će identifikovati kao neobičnu. U tom slučaju informacije o izgledima za potencijalnu zloupotrebu, kao i podaci o tome da li je zloupotreba prijavljena od strane treće osobe, šalju se u banku koja je izdala karticu.

Sa tom informacijom, banka koja je izdala karticu u istom trenutku može da pošalje povratnu informaciju trgovcu da li da prihvati ili odbije transakciju. Ukoliko banka posumnja u zloupotrebu, ona može privremeno da zaustavi sve naplate i u najkraćem roku obavesti korisnika kartice da potvrdi da li su transakcije inicirane od strane korisnika.

To je veoma važno, jer analiza transakcija u realnom vremenu pomaže sprečavanju zloupotreba na mestu prodaje, pre nego što se one uopšte i dogode!

Obaveštenja o transakcijama

Kako biste se osigurali na vreme potrebno je da preuzmete aktivnu ulogu u upravljanju potrošnjom i zaštitom vašeg računa. Jedan od načina na koji možete osigurati da u svakom trenutku imate dostupne informacije o stanju na vašem računu su i obaveštenja o transakcijama. Samo nekoliko sekundi posle plaćanja vašom karticom, platne mreže vam u ime banke putem, e-maila ili SMS poruke, mogu poslati informaciju o transakciji. Ta obaveštenja se aktiviraju ukoliko transakcija zadovoljava određene kriterijume koje ste prethodno odabrali, omogućavajući vam da pratite sve neobične aktivnosti i transakcije. Na taj način omogućeno je ograničavanje i sprečavanje potencijalne zloupotrebe.

Leave a Reply