E-servisi

Zakazivanje termina za izdavanje dokumenata na portalu eUprave

 Uprava za Digitalnu agendu juče je, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, pustila na portalu eUprava u rad servis koji pruža mogućnost elektronskog zakazivanja termina za predaju dokumenata za izdavanje ličnih karata i pasoša putem Interneta. Građani će na ovaj način moći da zakažu termin za izdavanje dokumenata u četiri policijske stanice na teritoriji Beograda (Čukarica, Novi Beograd, Zemun i Zvezdara), kao i u Policijskoj upravi Novi Sad.
Ova mogućnost za sada funkcioniše kao pilot projekat i dostupna je samo za usluge zakazivanja termina za dobijanje ličnih dokumenata (lična karta i pasoš) koje putem portala pruža MUP.

Termin za predaju dokumenata moguće je zakazati najviše 14 dana unapred, pri čemu je za svaki pilot šalter raspoloživo 30 termina dnevno.

Brzina uključivanja ostalih policijskih stanica u ovaj sistem zakazivanja termina zavisiće od interesovanja građana, kao i od ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova u svakoj stanici.

Cilj Uprave za Digitalnu agendu i MUP-a jeste da se pilot projektom elektronskog zakazivanja doprinese smanjenju redova i gužvi na šalterima, naročito u sezoni godišnjih odmora, kao i da se građanima olakša proces dobijanja ličnih dokumenata.

Nakon pilot faze, sistem e-zakazivanja biće primenjen u svim organima državne uprave i lokalne samouprave koji žele da smanje gužve na svojim šalterima i koji mogu da obezbede neophodne tehničke uslove za njegovo funkcionisanje.

Portal eUprava pušten je u rad i javnosti je dostupan od juna 2010. godine. Od tada se kontinuirano održava i razvija, uz sprovođenje aktivnosti koje, pored tehničkih unapređenja, obuhvataju i nove funkcionalnosti.

Uprava za Digitalnu agendu pruža mogućnost i upućuje poziv svim institucijama državne uprave i lokalnih samouprava da svoje usluge građanima i privredi realizuju putem ovog portala.

Takođe, Uprava sprovodi obuke za rad na Portalu i tehničku podršku, pri čemu su za direktno pružanje usluga građanima i privredi odgovorne institucije u čijoj su zakonskoj nadležnosti te usluge, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Leave a Reply