mediji
E-servisi

Zakoni o javnim servisima i o elektronskim medijima

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je danas na svom sajtu nacrte Zakona o elektronskim medijima i javnim servisima o kojima će biti sprovedena javna rasprava.

U iščekivanju da počne javna rasprava, Ministarstvo kulture i informisanja želi da upozna javnost sa Nacrtom zakona o elektronskim medijima i Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima.

mediji

Svi zainteresovani mogu da pošalju svoje komentare na mejl adrese:

[email protected] i [email protected]

 

3 thoughts on “Zakoni o javnim servisima i o elektronskim medijima

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dopis Ministarstvu na temu: “Javna rasprava jos nije pocela, a ka’ ce ne znamo”:

  MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA
  Sektor za informisanje i medije
  Beograd, Vlajkoviceva 3

  Postovane dame i gospodo,

  Pre nesto vise od godinu dana, pre donosenja novog Zakona o dopunama Zakona o Vladi i novog Zakona o ministarstvima, koji su izglasani 26. jula 2012. godine, tadasnja Radna grupa, u prsustvu Dragane Milićević Milutinovic, tadasnje drzavne sekretarka za medije tadasnjeg Ministarstva kulture, informisanja i informacionog drustva, predstavila je 6. juna 2012. godine Prednacrt Zakona o elektronskim medijima (http://www.mc.rs/upload/documents/NAJAVE/2012/062012Prednacrt-Zakona-o-elektronskim-medijima.pdf).

  Slicno, pre par dana, radi upoznavanja javnosti sa aktuelnim tekstovima, nacrtima preostalih medijskih zakona, objavili ste na svojoj internet stranici “aktuelnost” koja glasi:

  “Nacrti zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim medijskim servisima
  (http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/nacrti-zakona-o-elektronskim-medijima–i-zakona-o-javnim-medijskim-servisima)

  Datum: 07.08.2013.

  U iščekivanju da počne javna rasprava, Ministarstvo kulture i informisanja želi da upozna javnost sa Nacrtom zakona o elektronskim medijima i Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima.

  Svi zainteresovani mogu da pošalju svoje komentare na mejl adrese:

  [email protected] i [email protected]

  Napomena: Javna rasprava nije počela, namera je da se javnost upozna sa tekstovima nacrta zakona (moje isticanje i podvalacenje).

  Nacrt zakona o elektronskim medijima.pdf

  Nacrt zakona o javnim medijskim servisima.pdf”

  Ponovo se izvinjavam sto sam vam greskom u okviru “javne rasprave” poslao svoja misljenja o nactima ovih zakona, jer nisam uocio napomenu – da javna rasprava nije pocelo, vec je pocelo upoznavanje javnosti; ili, drugim recima, da javna rasprava jos nije pocela, a ka’ ce ne znamo.

  Iskreno,

  Dejan Popovic
  Beograd, 10. avgust 2013.

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Cemu bi trebalo da sluze nacrti Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim mediskim servisima o kojima će ce tek (naknadno) biti sprovedena javna rasprava?

 3. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Posebni komentar:

  Proizvodnja, kupovina, obrada i objavljivanje informativnih, obrazovnih, naucnih, kulturno-umetnickih, decijih, zabavnih, sportskih i drugih programskih sadrzaja od opsteg interesa za gradjane, a narocito u cilju ostvarivanja njihovih ljudskih i gradjanskih prava, razmene ideja i misljenja, negovanje politicke, polne, medjunacionalne i verske tolerancije kao i ocuvanje nacionalnog identiteta, naziva se u clanu 5. tacka 22. Nacrta zakona o elektronskim medijima – “medijska usluga javnog servisa”.

  S druge strane, pruzanje medijske usluge u vidu proizvodnje, kupovine, obrade i objavljivanja informativnih, obrazovnih, naucnih, kulturno-umetnickih, decijih, zabavnih, sportskih i drugih audio, odnosno audio-vizuelnih programskih sadrzaja od javnog interesa za gradjane, a narocito u cilju ostvarivanja njihovih ljudskih i manjinskih prava, razmene ideja i misljanja, negovanja politicke, polne, medjunacionalne, verske i druge tolerancije, kao i ocuvanje kulturnog identiteta i raznovrsnosti., zove se u clanu 2. (Pred)nacrta zakona o javnim medijakim servisima – “usluga javnog medijskog servisa”.

  Izgleda da je medijska usluga javnog servisa – usluga od opsteg interesa, dok je usluga javnog medijskog sevisa – usluga od javnog interesa. Pojam javnog medijskog servisa je bez znacenja u oba nacrta ovih zakona.

Leave a Reply