E-servisi

Zvaničan početak rada LAC (Local Analysis Centre) Republičkog geodetskog zavoda

U okviru kontrolnog centra nacionalne mreže permanentnih GNSS stanica AGROS, počeo je da radi EPN LAC (Local Analysis Centre) čije je sedište u objektu Republičkog geodetskog zavoda. Na EPN konferenciji održanoj od 25. do 29. maja 2011.godine u Kišinjevu, u Moldaviji, objavljen je početak rada LAC (LOCAL ANALYSIS CENTRE) u okviru kontrolnog centra nacionalne mreže GNSS stanica Republike Srbije, u Republičkom geodetskom zavodu. Kao zvaničan početak rada LAC kontrolnog centra sistema AGROS uzima se 1632 GPS nedelja.

Na zvaničnom EUREF sajtu mogu se videti svi Evropski LAC koji održavaju referentni sistem u Evropi, dostupni su na stranici
http://www.epncb.oma.be/_dataproducts/analysiscentres/.

EUREF GNSS stanice koje Republički geodetski zavod obrađuje u okviru EPN mreže dostupne su na stranici
http://www.epncb.oma.be/_dataproducts/analysiscentres/subnetwork.php?lac=RGA

Republički geodetski zavod je ovom prilikom svrstan u red naučnih institucija koje se bave obradom i analizom napredne GNSS tehnologije. Zvanični EUREF linkovi, su potvrda značaja koji je dat Republičkom geodetskom zavodu kao instituciji koja je sopstvenim zalaganjem uspostavila kompleksnu proceduru obrade i analize stanica koje rade u okviru EPN mreže.

Republički geodetski zavod sada predstavlja značajnu kariku u svim projektima koji se odvijaju pod okriljem EPN mreže: EPN time series monitoring, Troposphere Parameter Estimation, EUREF-IP, IGS Tide Gauge Benchmark Monitoring (TIGA) Pilot Project, European Combined Geodetic Network (ECGN), EPN Real-Time Analysis, EPN Reprocessing kao i drugim IGS projektima. Detaljnije informacije možete naći na sajtu http://www.euref.eu/.

Pored potvrde kvaliteta rada GNSS stanica nacionalne AGROS mreže, koja daje potpunu sigurnost u kvalitet podataka koji se kreiraju i koriste u okviru mreže AGROS, Republički geodetski zavod je postao međunarodno priznata institucija na polju primene i obrade GNSS podataka.

 

Leave a Reply