Internet

E-trgovina – izazov razvoja informatičkog društva

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) bila je u ponedeljak, 12. novembra 2007. domaćin okruglog stola na kojem se razgovaralo o mogućnostima trgovanja preko Interneta i, pre svega, plaćanjem ovih usluga domaćim platnim karticama.

Organizator diskusije, Centar za razvoj Interneta, okupio je poznavaoce elektronskog poslovanja iz različitih sfera: od državnih institucija (Slobodan Vučković, direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet), preko bankara (Dušan Sikimić, Diners Club, Dejan Tešić, Banka Intesa) i provajdera (Slobodan Marković CRI), do onih koji su se upustili u pionirski poduhvat prodaje proizvoda i usluga putem Interneta (Vladimir Živaljević, Pakom Internet, Veselin Jevrosimović, Comtrade, Branko Bajić, Telenor).

Mada se čini da je pred društvom bezbroj problema koje treba rešiti pre regulisanja elektronskog poslovanja, okrugli sto je pobudio izuzetnu pažnju medija i stručne javnosti, a otvorio i mnoga pitanja. Zanimljivo je da statistike pokazuju da je računarska opremljenost i dostupnost Internetu sve bolja, slična kao u razvijenijim zemljama regiona, a da se broj onih koji obavljaju kupovinu na domaćim Internet-sajtovima jedva meri stotinama. Uzrok ovako slabom odzivu kupaca većina vidi u veoma slaboj obaveštenosti građana i strahovanju za bezbednost korišćenja platnih kartica u ove svrhe.

Baš zbog toga, pokrenuto je i pitanje zaštite kupca, ali i nedostatka zakona koji bi regulisali čitavu ovu oblast. Mada su, prema najavama, zakoni o elektronskom poslovanju i elektronskoj trgovini još u pripremi, većina je iskazala bojazan da oni, kao ni prethodni nacrti neće odgovarati potrebama i realnosti i da nisu konsultovani oni koji žive u informatičkom svetu, ali i od informatike.

Na primedbu da su i one banke (a takvih je malo) koje su odlučile da podrže sajtove sa mogućnošću elektronskog plaćanja veoma stroge u postavljanju uslova i da je tako malo verovatno da će neko moći da preko interneta počne novi biznis, i bankari i prodavci saglasili su se da je u ovoj, kako su sami rekli „ranjivoj“ fazi razvoja elektronske trgovine, veoma važno da postoji red i da se spreči haos koji bi zamenio demokratske principe Interneta.

Mada je bilo reči o preprekama i problemima, osnovni ton ovog razgovora bio je pozitivan i optimističan, sa porukom da ne treba samo izazivati strah pričama o zloupotrebi, već kod građana razvijati svest i potrebu da unaprede sopstveni život. Na kraju, kada je primena SMS poruka kao sredstva plaćanja i komunikacije u pitanju, Srbija je među najnaprednijim čak i na svetskom nivou. To bi mogao da bude dobar putokaz i za razvijenije informatičke tehnologije, pre svega za Internet na kojem se i sve više građana Srbije oseća „kao kod kuće“.

Leave a Reply