Internet

eBay pod istragom

Američki istražitelji pokrenuli su kriminalističku istragu o tome da li su zaposleni u eBay-u u nastojanjima da razviju stranicu za objavu malih oglasa koristili poverljive informacije o konkurentskoj Craigslist-ovoj stranici.

Najveća internet aukcijska stranica eBay i Craigslist, u kom eBay ima udeo od 28,4%, već se godinama povlače po civilnim sudovima. Ebay naglašava pokušaje Craigslista da umanji njihova vlasnička prava, a Craigslist optužuje eBay za protivzakonito korišćenje vlasničkih prava čime su došli do poverljivih informacija o njihovoj stranici malih oglasa.

Iz Craigslista naglašavaju da su te informacije potom iskorišćene u razvoju eBayeve stanice malih oglasa Kijiji.

Prošle godine sud u Delaveru presudio je da je Craigslist postupio pravilno udaljivši predstavnike eBaya iz svoje Uprave, međutim, sud je takođe zaključio da Craigslist ne može osporiti eBayev udeo u kompaniji.

Prošle nedelje spor je dobio novi zaplet, nakon što je objavljeno da istražitelji proveravaju informacije o nekoliko zaposlenih eBaya, među kojima su i osnivač Pierre Omidyar i Joshua Silverman, bivši predstavnik eBaya u Craigslistovom odboru.

Leave a Reply