Internet

Egipat ostao bez interneta

Egipat je “offline”. U zapanjujućem razvoju događaja, bez presedana u modernoj istoriji interneta, zemlja sa preko 80 miliona ljudi našla se skoro sasvim isključena od ostatka sveta.


Ovaj skoro potpuni prekid internet veza (najmanje jedan internet provajder još uvek radi) dogodio se nakon nekoliko dana uličnih nemira kojima se traži okončanje skoro tri decenije duge autokratske vladavine predsednika Hosnija Mubaraka.

Jim Cowie, stručnjak za tehnologiju u Renesys, firmi za nadgledanje interneta, kaže da je oko pola sata iza ponoći (27.1) primećeno da nema internet saobraćaja ni ka zemlji ni iz nje i da su isključena sva četiri osnovna provajdera: Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt i Etisalat Misr.

Demonstracije protiv Mubaraka počele su ove nedelje, inspirisane protestima u obližnjem Tunisu gde je posle mesec dana nemira svrgnut predsednik Zin El Abidin Ben Ali. Baš kao i u Tunisu, egipatski protestanti su koristili društvene mreže da organizuju okupljanja, koristeći simbole za komunikaciju poput #Jan25, što su vlasti pokušale da spreče blokiranjem Twittera i Facebooka.

Al Jazeera na engleskom jeziku javila je da je Mubarakova vlada „demantovala prekid mrežnih komunikacija” kako bi omela održavanje masovnih protesta u preko 30 džamija i crkava najavljenih za danas (28.1). Predstavnik za štampu egipatske ambasade u Vašingtonu takođe je demantovao ranije izveštaje da su Facebook i Twitter selektivno blokirani.

Iako uzrok prekida komunikacije za sada nije zvanično poznat, izgleda da je zaustavljanje internet saobraćaja u Egiptu svesno doneta odluka, a ne posledica presečenog kabla ili prirodne nepogode.

Drugim rečima, u Egiptu se sprovodi moćni eksperiment – šta se desi kada zemlja sa bruto nacionalnim proizvodom od 500 milijardi dolara, dom piramida i Sueckog kanala, odluči da internet pristup svede na „kap”?

Ta kap se za sada može dobiti od Noor grupe, izgleda jedinog internet provajdera u Egiptu koji potpuno funkcioniše (Blogeri iz Kaira nagađaju da ovaj posebni status ima veze sa listom klijenata na kojoj su Exxon Mobil, Toyota, Nestle, Fedex, Coca-Cola i egipatska berzu).

Izveštaj analitičara za mrežu Andreea Toonka navodi da su 26.1. postojale 2.903 egipatske mreže kojima se moglo javno pristupiti opreko neta. Sutradan ih je bilo svega 327. Noor je „jedini provajder koji nije oštećen ovim događajima”, napisao je Toonk.

To je navelo korisnike intereta u Egiptu, barem one koji su još uvek konektovani, da preko Twittera apeluju na svoje zemljake da koriste Noorove dial-up brojeve ako njihove mreže ne rade.

Nepotvrđeni izveštaji iz Egipta navode i da u većem delu zemlje ne rade mobilni i fiksni telefoni. U jutarnjim časovima 27.1. pristiglo je dosta žalbi o nedostupnosti Mobinila, najvećeg mobilnog operatera, a pritužbe na nemogućnost slanja SMS poruka su postale uobičajene.

Iz ovoga se mogu povući i neke paralele. Hot Wired je 1996. objavio da je „američka vlada tiho izvukla kabl za internet konekciju u Iranu”. Tokom vanrednog stanja u Bangladešu 2007. provajderima satelita je naređeno da prekinu emitovanje emisija sa vestima. A kasnije te godine vojna hunta u Burmi je takođe prekinula ionako ograničeni pristup internetu.

Twitter i Facebook su postali efektna sredstva za komunikaciju tokom društvenih nemira u Iranu i Moldaviji, a nedavno i u Tunisu i Egiptu. Na YouTube su već postavljeni snimci o masivnim uličnim protestima u Kairu.

Prekid internet veza u Egiptu se podudario sa akcijama aktivista. Anonymous, grupa koja je prošle godine lansirala napade na web stranice i finansijske institucije koje su se protivile WikiLeaksu, objavila je video u kojem preti da će atakovati sajtove egipatske vlade, ukoliko tamošnje vlasti ne prekinu sa cenzurom. Juče je zbog toga u Velikoj Britaniji uhapšeno petoro ljudi.

Međutim, pretnje su bile uzaludne. Novi egiptaski firewall je sprečio skoro svaki neprijateljski pristup stranicama sa liste 25 najpopularnijih sajtova u zemlji, uključujući egypt.gov.eg, presidency.gov,eg i cabinet.gov.eg. (B92
)

One thought on “Egipat ostao bez interneta

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ovaj aktuelni slucaj pokazuje da nisu bili u pravu pojedinci koji su tvrdili da su drzave uglavnom izgubile mogucnost kontrolisanja i upravljanja medjunarodnim telekomunikacijama i sa njima povezanim informacijama. Globalno sirenje novih informacionih i komunikacionih tehnologija je ipak ojacalo drzavu u odnosu na pojedince, a ne pojedince u odnosu na drzavu.

    Egipat je ostvario svoje pravo obustave sluzbu iz clana iz clana 35. Ustava Medjunarodne unije za telekomunikacije. Odredba tog clana glasi:

    “Svaki clan zadrzava pravo da obustavi sluzbu medjunarodnih telekomunikacija, bilo uopste ili samo na izvesnim relacijama i/ili za pojedine vrste polaznih, dolaznih ili tranzitnih korespodencija, s tim da o tome preko generalnog sekretara odnah obavesti druge clanove.”

Leave a Reply