Internet

Eksperti za digitalne medije u Beogradu

U Beogradu će se 28. septembra okupiti renomirani učesnici, brojni stručnjaci i eksperti za digitalne medije iz Evrope, regiona i Srbije

Dolazak na Samit su već potvrdili Stiv Herman, glavni urednk svih izdanja BBC on-line, Vasil Baltak, predsednik Evropskog saveza profesionalnih informatičkih udruženja, najviši predstavnici regionalnih digitalnih agendi, potpredsednik Gemiusa, Poljska i mnogi drugi.

– Pored sve popularnijih mobilnih platformi, odličnu priliku za širenje uticaja digitalnog sadržaja pruža i “connected TV” – televizija sa omogućenim pristupom internetu. Mi u BBC-u već imamo proizvod koji funkcioniše kao mešavina TV i web formata. Sa druge strane, vaš mobilni telefon je uvek kod vas, i gotovo uvek uključen, pa je idealan način za dobijanje novih vesti. Sem pristupa i deljenja informacija putem društvenih medija, mobilni telefoni omogućavaju ljudima da nam pošalje informacije, slike i video, ukoliko prisustvuju događajima koji bi mogli da postanu udarne vesti – kaže Stiv Herman.

Važnost mobilnih platformi u prvi plan ističe i Vasil Baltak, predsednik Evropskog saveza profesionalnih informatičkih udruženja, koji će na Samitu govoriti o izazovima informacionog društva za ekonomije u razvoju.

– Velike društvene promene, koje donosi upotreba novih tehnologija, su već veoma vidljive: radikalan rast produktivnosti na ličnom, organizacionom i nacionalnom nivou, slobodan protok informacija, demokratizacija društva. Promene ne mogu biti potpune bez razvoja novih znanja, od IKT profesionalnih veština do korisničkih, i eBusiness veština – smatra gospodin Baltak.

Pozitivan uticaj internet poslovanja na razvoj srpske ekonomije je svakim danom sve vidljiviji, ali pitanje ostaje – koliko država čini da ga podrži, i šta treba da preduzme po tom pitanju?

– Internet biznisi su se u Srbiji pokazali kao najagilniji kada je u pitanju upotreba najsavremenijih informaciono-komunikacionih tehnologija, ali, na žalost, ostaju na nivou mikro-biznisa, zato što ne postoji odgovarajuća kreditna podrška. Država mora da obezbedi uslove da ljudima koji imaju firmu od pet zaposlenih omogući da je uvećaju na 15, pa 50 zaposlenih i tako dalje – navodi Jasna Matić, državna sekretarka za Digitalnu agendu, uoči prvog regionalnog samita posvećenog uticaju i perspektivama novih medija, najavljenog za 28. septembar u beogradskom hotelu Continental.

Organizatori najavljuju da će svi učesnici Samita moći da stupe u direktnu komunikaciju sa predavačima i iznesu svoje stavove, ideje, predloge i zaključke. Više informacija i prijave na http://www.abcsrbija.com/dogadjaji/najave-dogadjaja.html

Leave a Reply