Internet

Otkrivena elektronska špijunska mreža

Mreža elektronske špijunaže, bazirana uglavnom u Kini, infiltrirala je kompjutere vlada širom sveta, navode kanadski informacijski istraživači, koji preciziraju da je infiltrirano 1 295 računara u 103 zemlje.

Reč je o kompjuterima ministarstava spoljnih poslova i ambasada, kao i kompjutera vezanih za aktivnosti tibetanskog duhovnog vođe Dalaj lame.

Nema dokaza da iza ovoga stoji kineska vlada, kažu istraživači. Peking odbija bilo kakvu umešanost u ovaj slučaj.

Ovaj izveštaj je sastavljen nakon 10-mesečne istrage Monitora informacijskog rata, organizacije u čiji rad su uključeni istraživači iz organizacije u Otavi SecDev Group, i Centra Munk za međunarodne studije Univerziteta u Torontu.

Istraživanje je sprovedeno na zahtev kancelarije Dalaj lame; istraživači su potom otkrili da su infiltrirani i kompjuteri ministarstava spoljnih poslova Irana, Bangladeša, Letonije, Indonezije, Filipina, Bruneija Barbadosa i Butana, kao i ambasade Indije, Južne Koreje, Indonezije, Rumunije, Kipra, Malte, Tailanda, Tajvana, Portugala, Nemačke i Pakistana.

Analitičari kažu da ovi napadi zapravo predstavljaju industrijsku špijunažu, s obzirom da hakeri pokazuju naročito interesovanje za aktivnosti zakonodavaca i velikih kompanija.

Leave a Reply