E-servisi · Internet

Elektronska trgovina u Srbiji

U Srbiji 87% građana nikada nije koristilo internet za plaćanje. Prošle godine je samo 280.000 stanovnika Srbije preko interneta kupilo neki proizvod ili platilo račun, a čak 87% nikada preko mreže nije plaćalo proizvode ili usluge. Prosek potrošnje u trgovini preko interneta u Evropskoj uniji iznosi 860 evra po stanovniku, a u Srbiji oko 60 evra.

U Evropi se oko 40% trgovine obavi elektronskim putem, dok u SAD iznosi čak 70%. U Danskoj se gotovo celokupna prodaja obavlja elektronskim putem.

Od 94% preduzeća koja u Srbiji imaju pristup internetu, svega 23,3% obavlja elektronsku trgovinu, dok je naročito građanima ovaj vid plaćanja stran, tako da čak 87% korisnika interneta nikada nije kupovalo ili poručivalo robu preko interneta. Prema podacima RNIDS-a (Registar nacionalnog internet domena Srbije) u našoj zemlji je registrovano oko 64.000 domena .rs.

Predstavnici Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i Ministarstva trgovine i usluge kažu da je u prethodnom periodu dosta urađeno na unapređenju elektronskog poslovanja i trgovine i praktično zaokružen zakonodavni okvir u toj oblasti.

Zakon o elektronskoj trgovini usvojen je u junu 2009. godine, a Strategija razvoja trgovine, koja je usvojena u januaru iste godine, definisala je osnovne odrednice vezane za afirmaciju elektronske trgovine. Vlada Srbije je u junu prošle godine usvojila Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji do 2020. godine, čiji je sastavni deo i Strategija razvoja elektronske trgovine. U novom Zakonu o trgovini, čija je primena počela 1. januara 2011, elektronska trgovina je po prvi put svrstana u strukturu trgovine.

O ovome, kao io drugim temama vezanim za Internet možete pitati i čuti na Danu Internet domenaSrbije (www.dids.rs) , koji se održava 10.marta 2011. u prostorijama Privredne komore Srbije u Resavskoj 13-15.

Leave a Reply