Internet

Elektronsko izdanje romana Marije Šajkaš — Svaštara Ester Jovanovič

Predstavljen je prvi roman autorke Marije Šajkaš, „Svaštara Ester Jovanovič“, u prostoru Aero kluba u Beogradu u izdanju Izdavačke kuće „Klett“. Promociju je otvorila sama autorka, koja je velikom broju okupljenih otkrila delo koje u potpuno novoj perspektivi oživljava svakodnevicu Beograda i Njujorka krajem 30-ih godina dvadesetog veka. Roman uvodi čitaoca u svet realnih istorijskih ličnosti, muzike, umetnosti, kulture i politike koji se prepliću kroz dve epohe obeležene društvenim potresima, ratovima i emigracijom.

klett

Elektronskim izdanjem knjige autorka svojim brojnim referencama omogućava čitaocu da krene sam na put otkrivanja najrazličitijih sudbina i ličnosti koje su obeležile jedan period, onoliko duboko koliko sam to želi. Veliki broj hiperlinkova povezuje zanimljive pojmove i njihovo objašnjenje na veoma jednostavan način.

Android aplikacija je kreirana tako da u potpunosti ugodi preferencijama svakog čitaoca, između ostalih postoje mogućnosti čitanja knjige u omiljenom fontu, izbor veličine slova kao i omiljene pozadine. Takođe, ova aplikacija čitaocu omogućava da dodaje sopstvene beleške (Notes) i ima opciju markiranja teksta (Highlights). Knjiga će uskoro biti dostupna na sajtovima amazon.com i play.google.com.

Prateći živote, razmišljanja i promene dve mlade žene, Amerikanke koja se pre više od pola veka otisnula iz Njujorka put Beograda, i Beograđanke koja se upravo sprema da emigrira u Njujork, književnica je roman posvetila svima onima koji su se iselili ili se spremaju da se isele iz domovine. Sama tema kojom se ovo delo bavi svrstava ga u relativno novi žanr u srpskoj literaturi, takozvanu – imigrantsku literaturu.

Leave a Reply