Internet · Provajderi

Elektroprivreda Srbije do 2011. postaje internet provajder

Elektroprivreda Srbije planira da do kraja 2011. godine počne da pruža internet usluge

EPS gradi mrežu koja je potrebna preduzećima za upravljanje energetskim sistemom Srbije, kapacitet te mreže je dovoljan za komercijalno korišćenje, a za dve do tri godine taj sistem će biti i dovoljno kvalitetan za ulazak na tržište interneta u Srbiji, rečeno je u EPS-u.

“U toku je realizacija projekta telekomunikacija, koji traje već nekoliko godina. Taj projekat bi trebalo da omogući savremenu i sigurnu komunikaciju za potrebe Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije, Operatora prenosnog sistema i Operatora tržišta električnom energijom”, navode u EPS-u.

“Komercijalno korišćenje tog sistema sada nije moguće. Izvesno je da će biti u komercijalnoj funkciji za nekoliko godina”, dodao je sagovornik iz te kompanije, ali nije kazao da li se ta kompanija prijavila za dozvolu za međunarodno povezivanje, koja omogućava povezivanje sa mrežama u inostranstvu radi prodaje interneta.

Povezivanje sa inostranstvom moguće je od prošlog meseca, kada je u Službenom glasniku objavljen pravilnik o međunarodnom povezivanju. Do tada tržište interenta praktično nije bilo liberalizovano, zato što su internet uvozili samo Verat i Telekom, pri čemu je Telekom imao udeo veći od 90 odsto i mogao da sam utvrđuje cene i druge uslove.

Leave a Reply