Internet

Eric Schmidt protiv tehnologije prepoznavanja lica

Izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, upozorio je vlade zemalja na tehnologiju prepoznavanja lica i rekao da je “jeziva”, čak i za pretraživač kakav je Google.

Schmidt je rekao da je tehnologija prepoznavnaja lica brzo napredovala u poslednjih nekoliko godina, te da bi se mogla proširiti i na internet. Kontroverzna tehnika je naljutila aktiviste za zaštitu privatnosti koji tvrde da bi to bio još jedan udar na privatnost i građanske slobode.

Schmidt je takođe odbacio svaku mogućnost da internet gigant Google postane prva kompanija koja će koristiti ovaj sistem. On je upozorio da postoje druge organizacije koje će verovatno “preći jezivu granicu” i koristiti tehnologiju prepoznavanja lica.
Tokom govora na Googleovoj konferenciji Big Tent o privatnosti na internetu, tehnologiji i društvu koja se održala u Hertfordshireu, Schmidt je rekao da je preciznost tehnologije prepoznavanja lica “veoma zabrinjavajuća”.

Tehnologija prepoznavanja lica bi funkcionisala na osnovi skeniranja fotografije nečijeg lica kako bi se otkrile neke osobne informacije.

Borci protiv kriminala su rekli da bi tehnologija bila korisna za praćenje osumnjičenih čija su lica snimljena sigurnosnim kamerama. Ali, organizacije za zaštitu građanskih prava kažu da se radi o narušavanju privatnosti. (seebiz)

One thought on “Eric Schmidt protiv tehnologije prepoznavanja lica

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ako je internet stvoren da bi se sve informacije i podaci bilo koje prirode mogli lako naci na jednom mestu, onda se ni nacin pronalazenja i prepoznavanja lica na Guglu ne moze smatrati “jezivim”. To je samo logicki nastavak razvoja mogucnosti (internet) pretrazivaca u mrezama sledece generacije. “Jezivo” pitanje je samo ko ce i da li ce samo jedna zemlja ili specijalizovana agencija UN (medjuvladina organizacija) da drzi “banku” svih informacija i podataka na ovom svetu.

Leave a Reply