google-search
Internet

Erik Šmit: Google neće filtrirati ekstremističke sadržaje

Predstavnik borda direktora kompanije Google Erik Šmit odbio je da uklanja ekstremističke materijale iz rezultata pretraživanja. On je objasnio da kompanija ne može da izdvaja „zlo“ i sklanja ga. „To je klizav teren. Gde ćemo se zaustaviti?“ – rekao je Šmit. Zato su u Guglu odlučili da indeksiraju svaku legalnu informaciju, čak i ako je ona odvratna.

google-search

Dan ranije britanski parlamentarac Pol Flin je pozvao Google da ukloni iz rezultata pretraživanja linkove na sajt islamističke organizacije Al Šabab i njoj sličnih. Ova grupa je povezana sa Al Kaidom, a aktivna je u Somaliji.

One thought on “Erik Šmit: Google neće filtrirati ekstremističke sadržaje

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    U ovom tekstu pise: “On je objasnio da kompanija ne može da izdvaja ‘zlo’ i sklanja ga. ‘To je klizav teren. Gde ćemo se zaustaviti?’ – rekao je Šmit.”

    Prema “Vikipediji” na srpskom jeziku, stvarno je “zlo” sirok pojam koji u etici oznacava negativne ili neprihvatljive aspekte ljudskog ponasanja i razmisljanja, poput okrutnosti, nepravde, mrznje, sebicnostii destrukcije. […] U velikom broju kultura, pojam zla se koristi za opisivanje onoga sto donosi patnju i smrt.

    Pojedini veliki mislioci vide “zlo” u ljudskoj prirodi kao sediste iracionalnih poriva, zatim egoizama, vlastoljublja, teznje da dominira drugima zbog cega nuzno s drugima dolazi u sukob (“covek je coveku vuk”).

    Cini se da bi “Gugl” i druge medijske organizacije ipak mogle, za pocetak, da iz svojih sadrzaj izdvoje “zlo”: PATNJU i SMRT, i cenzurisu ih, radi zastite javnog zdravlja i javnog morala, u skladu sa clanom 19. Medjunarodnog pakta o gradjanskim i politickim pravima.

Leave a Reply