Internet

Erik Šmit upozorava na opasnost “balkanizacije” Interneta

Čelnik kompanije Gugl Erik Šmit suprotstavio se ideji da Ujedinjene nacije regulisanje interneta povere Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU), jer bi to, prema njegovim rečima, dovelo do “balkanizacije Interneta”. – To bi bila katastrofa… Za neke, otvorenost i interpolarnost je jedan od najvećih dostignuća čovečanstva u našem životu. Ne treba odustati od toga tako lako. Vi ćete zažaliti. To vam se neće svideti, jer će sva sloboda i fleksibilnost odjednom nestati – upozorio je Šmit.

Govoreći o mogućim posledicama prepuštanja kontrole interneta Međunarodnoj uniji za telekomunikacije iskoristio jedan termin koji je češće korišćen u međunarodnoj politici nego IT rečniku – balkanizacija.

– Morate da budete veoma pažljivi sa potezima koji izgledaju logično, ali imaju efekat balkanizacije Interneta – istakao je Šmit na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni na kome je ponovio primedbe komesara FCC Roberta MekDuvela

– Mi smo na raskrsnici budućnosti Interneta. Na jednom putu su velika obećanja, a drugi put je pun opasnosti. Obećanje je u skladu sa onim što radi, odnosno održavanje slobodnog i otvorenog interneta koji je izolovan od starih propisa.

Izvor, ABC,Blic Online

Leave a Reply