Internet

EU deli Google na dva dela

Evropski parlament u četvrtak je glasao za razdvajanje Google-a, ponudivši tako simboličan odgovor na dugogodišnje optužbe da internet div favorizuje vlastite servise prilikom prikazivanja rezultata putem svog pretraživača. Političari nemaju zakonsku osnovu da sprovedu razdvajanje, ali glasanje šalje jasnu poruku evropskih regulatora da više neće da tolerišu monopol kompanije.

Konačnu odluku o sudbini Google-a unutar EU doneće evropski Komesar za konkurentnost Margrethe Vestager koja je nasledila tužbu google-ovih rivala iz 2010. godine.

Google drži oko 90 posto tržišnog udela u Evropi, a njegovi konkurenti su zatražili istragu zbog načina na koji pretraživač koristi monopol kako bi promovisao vlastite servise. Zatražena je i ocena prakse u kojoj Google kopira deo sadržaja s drugih stranica te ih nudi unutar svojih aplikacija.

– Najveći nemački izdavač odustao od sukoba s Googe-om nakon pada prometa na portalima od 40 posto –

EU je propitkivala i “ekskluzivno pravo” Google-a da prodaje oglase povezane sa upitima korisnika, odnosno restrikcije za oglašivače koji svoje kampanje nude konkurentnim pretraživačima.

Evropski zastupnici su od Komisije zatražili da se pretraživač odvoji od drugih komercijalnih servisa u ponudi Google-a, a rezolucija je usvojena s 384 glasa za i samo 174 glasa protiv.

“Mi smo želeli da pošaljemo snažan signal Evropskoj komisiji, ali i kompanijama u SAD-u,” rekao je belgijski zastupnik, socijalista Marc Tarabella.

Evropska komisija nikad nije donela odluku kojom traži da se podeli neka kompanija, a mnogi veruju da to neće učiniti ni sada, piše BBC.

Izvor: index.hr

Leave a Reply