Internet

EU sprema kazne za Google

Američka kompanija bi mogla da se suoči sa rekordnom novčanom kaznom zbog kršenja propisa o tržišnoj konkurenciji u EU.

Predstavljajući u Evropskom parlamentu godišnje izveštaje o zaštiti tržišne konkurencije u EU, evropski poverenik, Joaquina Almunije je kazao da je od Google-a tražio “da poboljša svoje predloge” za otklanjanje prigovora jer će se u suprotnom suočiti sa zvaničnim postupkom, uključujući i moguću kaznu.

Na kraju bi se mogao i izjednačiti s Microsoft-om po trajnju istrage koja je u slučaju Microsoft-a trajala 16 godina, upozorio je evropski poverenik za zaštitu tržišne konkurencije. Trenutno Google-ova broji četvrtu godinu “a više je problema s Google-om nego što je bilo sa Microsoft-om”, dodao je.

Protiv Google-a je Briselu podneto ukupno dvadesetak pritužbi konkurenata, uključujući i Microsoft.

eu

“Neki od dvadeset podnosioca pritužbi dali su nam nove dokaze i čvrste argumente protiv nekoliko aspekata najnovijih predloga koje je predočio Google”, rekao je Almunia zastupnicima Evropskog parlamenta.

“Sada trebamo da vidimo može li Google otkloniti te prigovore i ublažiti našu zabrinutost”, naglasio je Almunia.

Evropska komisija pokrenula je istragu protiv Google-a u novembru 2010 zbog pritužbi da pretraživač koristi 95-postotni tržišni udeo u Evropi kako bi nameštao rezultate pretraživanja Interneta da linkovi s njegovim vlastitim proizvodima i uslugama budu uvek na vrhu popisa.

Istraga se fokusirala i na Google-ovo prikazivanje sadržaja drugih internet stranica bez dopuštenja.

Činilo se u početku da će Almunia prihvatiti treći set Google-ovih predloga za otklanjanje prigovora ali se tokom leta predomislio zbog koordiniranog lobiranja francuskih i nemačkih vlasti.

Proteklih su se nedelja na Google-ovu dominaciju na tržištu požalili i nemačka izdavačka kuća Axel Springer, News Corporation Ruperta Murdocha i Microsoft.

Zaključivanje Google-ove istrage gotovo će sigurno biti prepušteno Almunijevoj, verovatnoj naslednici, Dankinji Margrethe Vestager, budući da se njegov mandat završava u oktobru.

Prema evropskim propisima o zaštiti tržišne konkurencije sankcije mogu uključivati novčanu kaznu u visini do 10 posto godišnjih prihoda koje kažnjena kompanija ostvaruje na inostranim tržištima. U slučaju Google-a to bi iznosilo oko četiri milijarde evra.

One thought on “EU sprema kazne za Google

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Prema clanu 102. Prečišćenog teksta Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, dominantni polozaj “Gugla” nije zabranjen, vec zloupotreba tog dominantnog polozaja. Taj clan glasi:

  “Svaka zloupotreba dominantnog polozaja na unutrasnjem trzistu ili na njegovom znacajnom delu od strane jednog ili vise ucesnika na trzistu zabranjuje se kao nespojivo sa unutrasnjim trzistem ukoliko moze uticati na trgovinu izmedju drzava clanica.

  Takva zloupotreba moze se sastojati narocito od:

  (a) neposrednog ili posrednog nametanja nepostene kupovne ili prodajne cene ili drugih nepostenih uslova trgovine;

  (b) ogranicavanja proizvodnje, trzista ili tehnockog razvoja na stetu proizvodjaca;

  (c) primena razlicitih uslova na jednake poslove sa drugim stranama u trgovini, cime se oni dovode u nepovoljan polozaj u odnosu na konkurenciju;

  (d) uslovljavanje zakljucivaugovora prihvanjem dodatnih obaveza drugih strana koje po svojoj prirodi i trgovackim obicajima nemaju nikakve veze sa predmetom tih ugovora.”

  Da li je zloupotrebe dominantnog polozaja “Gugla” opisana u delu ovog teksta koji glasi:
  “Evropska komisija pokrenula je istragu protiv Google-a u novembru 2010 zbog pritužbi da pretraživač koristi 95-postotni tržišni udeo u Evropi kako bi nameštao rezultate pretraživanja Interneta da linkovi s njegovim vlastitim proizvodima i uslugama budu uvek na vrhu popisa.”?

Leave a Reply