google
Internet

EU upozorava Google zbog politike privatnosti

Francuska Nacionalna agencija za zaštitu podataka (CNIL) je 20. juna zahtevala od američke kompanije ”Gugl” da izmeni svoju politiku o zaštiti podataka, jer će u suprotnom uslediti novčana kazna. Francuska smatra da ”Gugl” svojom politikom privatnosti krši Zakon o zaštiti privatnih podataka koji je na snazi u ovoj zemlji. Zbog toga je ”Guglu” dat rok od tri meseca da izmeni svoju politiku, inače će morati da plati 150 hiljada evra na ime kazne. Ukoliko ”Gugl” ne reaguje na prvo upozorenje, uslediće novčana kazna od 300 hiljada evra.

Istoga dana zahtev ”Guglu” za plaćanje kazne u iznosu od milion evra predala je i Španija, a francuska Nacionalna agencija za zaštitu podataka je saopštila da će na politiku o zaštiti privatnih podataka ”Gugla” reagovati i Velika Britanija, Nemačka, Italija i Holandija. Do kraja jula ove godine sve članice EU će početi da primenjuju prinudne mere prema ovoj američkoj kompaniji.

google

Prošle godine kompanija ”Gugl” je počela da primenjuje novu politiku zaštite privatnih podataka, koristeći i podatke korisnika ”Jutjub”, ”Gugl+”, ”Gmail”, ”Gugl” pretraživača i drugih. Na taj način su podaci korisnika bili dostupni svim službama ”Gugl” kompanije. Francuska, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Holandija i Španija su ranije uputile zajedničko saopštenje ”Guglu”, u kojem su tražile obustavu tog programa o zaštiti privatnih podataka.

Predstavnik”Gugla” je juče rekao da će kompanija sa evropskim zemljama razgovarati o politici zaštite privatnih podataka, ali je naglasio da sadašnja politika privatnosti pojedonostavljuje korišćenje ”Gugla” i povećava kvalitet usluga.

Iako vodeće zemlje Evropske unije ne mogu da utiču na politiku ”Gugla” jasno je da imaju jedinstven stav po ovom pitanju. U Evropskom parlamentu se priprema nacrt zakona o zaštiti informacija, što će svakako doprineti boljoj zaštiti privatnosti.

Leave a Reply