Internet

Evropa da pripremi svoje jezike za digitalno doba

Povodom 26. septembra, Evropskog dana jezika, evropska Meta-net mreža predstavila je studiju koja pokazuje da se u digitalnom dobu Evropa i njeno jezičko nasleđe suočava sa izazovima izumiranja jezika. Evropski dan jezika prepoznaje značaj negovanja i razvijanja bogate jezičke i kulturne baštine našeg kontinenta. Zaključeno je ovim povodom da Evropa mora da preduzme akciju kako bi pripremila svoje jezike za novo doba.

Studija je ocenjivala podršku jezičkih tehnologija za svaki jezik u četiri različite oblasti: automatsko prevođenje, govorna interakcija, analiza teksta i dostupnost jezičkih resursa, a obuhvatila je deo jezika zastupljenih u Evropi. Ukupno 21 od 30 ocenjivanih jezika bili su smešteni u najnižu kategoriju, odnosno, „podrška je slaba ili nepostojeća“. S druge strane nijedan jezik nema „odličnu podršku“, dok je samo za engleski ocenjeno da je podrška „dobra“. Iza njega slede francuski, holandski, nemački, italijanski i španski sa „umerenom podrškom“. Srpski jezik spada u grupu jezika koji su ocenjeni kao „visokorizični“. Profesor Hans Uszkoreit izjavio je da su ovi rezultati zaista alarmantni, da je većina evropskih jezika ozbiljno potcenjena, a da su neki gotovo potpuno zanemareni.

U svetu govori između 6000-7000 jezika, dok u Evropi nešto više od 80. Oni su dragoceni deo naše kulturne baštine i zaslužuju sigurnu budućnost.

Izvor: http://www.meta-net.eu

2 thoughts on “Evropa da pripremi svoje jezike za digitalno doba

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Na internet stranici Ministarstva (spoljne i unutrasnje) trgovine i telekomunikacija nalazi se povezano saopstenje “Najmanje 21 evropski jezik je u opasnosti od digitalnog izumiranja” (http://razvoj.mtt.gov.rs/?p=3337&lang=lat)

  Pomenuta studija se izgleda odnosi na “Agendu strateskog istrazivanja za visejezicku Evropu 2020.”
  (http://www.meta-net.eu/sra/vision/reports/meta-net-sra-version_0.9.pdf).
  Iako je (pre)obimna vredi ja pregledati.

  “Evropska ideja” pociva na verovanju da bez obzira na istoriske, kulturne i jezicke razlike, Evropa cini politicku zajednicu. Mislim da jezicke razlike predstavljaju glavnu barijeru za ostvarenje ove ideje.

Leave a Reply