Internet

Evropa kreira sopstveni Internet?

Nemačka kancelarka je rekla da će razgovarati sa francuskim predsednikom o izgradnji evropske komunikacione mreže da bi se izbeglo da elektronska pošta i drugi podaci prolaze kroz SAD.

Uoči posete Francuskoj, Merkelova je najavila planove veće zaštite podataka u Evropi nakon izveštaja prošle godine o američkom masovnom prisluškivanju Nemačke i drugih zemalja, uključujući i mobilni telefon samog kancelara.

internet-avion

Ona je u sedmičnom obraćanju rekla da ne odobrava što kompanije kao što su Google i Facebook baziraju svoje operacije u zemljama koje imaju nizak nivo zaštite podataka, dok su aktivne u zemljama kao što je Nemačka sa visokom stopom zaštite.

“Razgovaraćemo sa Francuskom o tome kako održati visok nivo zaštite, kao i evropskim provajderima koji nude informacionu bezbednost našim građanima kako neko ne bi morao da šalje informacije preko Atlantika”, rekla je Merkelova.

Ona je navela da se mora više uraditi na zaštiti podataka u Evropi.

“Mislim da je potrebno da izgradimo komunikacionu mrežu unutar Evrope”, zaključila je Merkelova.

Izvor: Srna

One thought on “Evropa kreira sopstveni Internet?

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Na kraju ovog teksta navodi se: “Mislim da je potrebno da izgradimo komunikacionu mrežu unutar Evrope”, zaključila je Merkelova.

  Smatram da, bez odgovarajuceg medjunarodnog plana i ugovora, nije moguce stvoriti posebnu javnu elektronsku komunikacionu mrezu Evropske unije, izdvajanjem iz medjunarodne mreze “Internet”.
  Drzavne clanice EU nisu na Listi potpisnica (http://www.itu.int/osg/wcit-12/highlights/signatories.html) Zavrsnih akata Svetske konferencije o medjunarodnim telekomunikacijama (WCIT-12) u Dubaiu, 14. decembra 2012.
  Ko bi ga znao sta se sve moze desiti, ako se imaj u vidu sta o tom pitanju kaze evropska komesarka za digitalnoj agendi Neli Krus, s jedne strane (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-142_en.htm), a sta “Dojce Telekom”, s druge (http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/content/deutsche-telekoms-response-european-commission%E2%80%99s-consultation-internet-governance).

  Ipak, ne treba zaboraviti da su “otac” i “majka” Interneta – SAD.

Leave a Reply