Internet

Evropska komisija protiv Britanije zbog praćenja korisnika Interneta

flickr ietempEvropska komisija je pokrenula danas pravni prostupak protiv Velike Britanije jer ne primenjuje propise EU o zaštiti privatnosti i podataka u slučaju korisnika Interneta.

Evropska komesarka za telekomunikacije Vivijan Reding je rekla da je postupak pokrenut pošto u Britaniji Internet provajderi i dalje koriste tehnologiju kompanije Form (Phorm) kako bi slali korisnicima reklame birajući ih na osnovu sajtova koje posećuju. Pomoću te tehnologije prikupljaju se podaci i analiziraju navike korisnika na Interneu kako bi im se poslale odgovarajuće reklame. Evropska komisija je zatražila od Britanije da primeni propise EU i zabrani praćenje i prestretanje prometa na Internetu.

Komisija je navela da zakon koji je na snazi u Britaniji, dozvoljava presretanje kada nije namerno ili kada postoji osnovano uverenje da će korisnik to odobriti. Britanija ima rok od dva meseca da odgovori na optužzbe, a ako ne primeni propise biće upozorena pre nego što slučaj bude iznet pred Evropski sud pravde, najavila je Redingova. Evropska komisije je saopštila da su primljene mnoge žalbe iz Britanije zbog korišćenja te tehnologije. Jedan od Internet provajdera u Britaniji, kompanija BT, testirala je tehnologiju “Form” krajem 2008. godine a korisnike nije o tome obavestila.

Kompanija Form je saopštila je da pregovara sa britanskim provajderima Virdžin medija (Virgin Media) i Kerfoun verhaus (Carephone Warehouse) i da je program testirala i u Severnoj Koreji.

Leave a Reply