fb
Internet

Facebook i Amazon na udaru poreskih vlasti u Italiji

Profitabilne međunarodne kompanije Facebook (Fejsbuk) i Amazon zajedno su platili tek nešto više od milion evra poreza u Italiji prošle godine.

Informacije su se pojavile nekoliko dana nakon što je Grupa 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) pokrenula pitanje velikih globalnih korporacija koje svoje poslovanje organizuju na način koji im omogućava da izbegnu plaćanje poreza u zemljama u kojima ostvaruju milionske prihode.

Dokumenti pokazuju da je američka kompanija za onlajn trgovinu Amazon prošle godine u Italiji platila poreze od 950.000 evra, dok je Facebook platio nešto ispod 132.000 evra.

fb

Google se spominje kao jedna od najvećih kompanija koje izbegavaju plaćanje poreza kroz složenu mrežu holding kompanija. Gugl je u Italiji u 2012. platio poreze od svega 1,8 miliona evra.

Političari su zabrinuti da mala i srednja preduzeća odvajaju veći procenat prihoda na poreze u poređenju sa globalnim gigantima koji su u mogućnosti da profit prijavljuju u zemljama gde su porezi niži.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je prošle nedelje u Moskvi predstavila novi plan međunarodne saradnje na polju sprečavanja utaje poreza.

“Nacionalni poreski zakoni ne drže korak sa globalizacijom korporacija i digitalnom ekonomijom, ostavljajući procepe koje međunarodne kompanije mogu da iskoriste da bi veštački umanjile svoje poreske obaveze”, navodi OECD.

Leave a Reply