Društvene mreže · Internet

Facebook ima pola milijarde korisnika

Popularna društvena mreža Facebook danas ima korisnika koliko stanovnika SAD, Japan i Nemačka zajedno. Facebook će uskoro objaviti podatak da je dostigao brojku od pola milijarde korisnika za samo šest godina postojanja. Sudeći po skromnim ambicijama i vrlo ograničenoj viziji servisa u njegovom startu, ko bi mogao naslutiti da će Facebook danas biti najposećeniji društveni servis na svetu i ujedno ogromno multimilijardersko tržišno carstvo.

The Washington Post, na primer, daje zanimljivo poređenje – Facebook sada ima korisnika koliko SAD, Japan i Nemačka stanovnika zajedno. Marketinški direktor Facebooka Randi Zuckerberg izjavio je u intervjuu za All Things Digital da web servis planira da proslavi ovu jubilarnu brojku na poseban način, odnosno preko opcije „Facebook Stories“, kolekcijom korisničkih priča o tome kako im je Facebook promenio život.

Zuckerberg je rekao da se uvek nastojalo ići ka povećanju broja korisnik, ali da se to nikada nije propisno proslavilo. Svim korisnicima se sugeriše da posete stranicu za priče korisnika na kojoj mogu ostaviti svoje objašnjenje od 420 znakova ili manje kako je to Facebook uticao na njih i na njihovu svakodnevicu.

Priče će zatim biti podeljene na osnovu geo-lokacija i u teme poput „tražim ljubav”, „nosim se sa tugom” i „prirodne katastrofe”. Ako odlučite da pošaljete  svoju priču, imajte na umu da Facebook zadržava pravo da taj sadržaj objavi kad hoće i kako hoće – zato dobro razmislite i nemojte se kasnije buniti kako su vam povređena prava na privatnost. Osim toga, korisnici mogu „lajkati” svaku pojedinu priču. (Metro)

Leave a Reply