Društvene mreže · Internet

Facebook jedna od poluga Obamine kampanje za reizbor

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama odlučio je da, korišćenjem Facebook-a, najveće internet socijalne mreže, američkoj javnosti predoči i objasni vlastite predloge o smanjenju budžetskog deficita i ogromnog nacionalnog duga. Istovremeno, pojavljivanjem na Facebook-u Obama nastoji da osigura podršku mladih Amerikanaca u ponovnoj kandidaturi za predsednika na izborima koji će biti održani sledeće godine.

Izborna strategija gospodina Obame usmerena je mlade i stranački nezavisne glasače čiji glasovi su mu doneli prevagu na izborima 2008. godine. Krećući u izbornu kampanju posetom Chicagu, gradu iz kog je pošao ka političkom vrhu, aktuelni predsednik počinje i kampanju prikupljanja donacija i informativni rat sa opozicionom, Republikanskom strankom u jeku nacionalne debate o predlozima i planovima predupređivanja fiskalne katastrofe zbog ogromnog budžetskog deficita i nacionalnog duga od preko 14 hiljada milijardi dolara.

Obama se zalaže za uravnotežen pristup kojim bi dug bio smanjen za 4 hiljade milijardi dolara u narednih 12 godina. Republikanci insistiraju na kresanju 6 hiljada milijardi dolara tokom naredne decenije, uz duboke rezove u socijalnim programina za starije i siromašne.

U nastupu za Facebook, koji je moderisao njegov osnivač Mark Zuckenberg, predsednik Obama je istakao da sledi vrlo ozbiljna rasprava o pravcu kojim će ići Sjedinjene Države, što će zahtevati i donošenje krucijalnih odluka i naglasio: „Imamo stanje koje je teško održivo. U vremenu smo kada ćemo morati doneti odluke o tome kako smanjiti nacionalni dug, i kratkoročno i na dugi vremenski period.“

Osvrćući se na plan Republikanaca, Obama je i u nastupu za Facebook ponovo naglasio važnost očuvanja temeljne socijalne sigurnosti Amerikanaca. I o tome će svakako biti reči na sastanku predstavnika Obamine administracije sa predstavnicima obe stranke za manje od dve nedelje, prvoj u nizu rasprava o inicijalnom planu smanjenja deficita koji bi trebalo da bude formulisan do juna.

Lider republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa Eric Cantor upozorio je Obamu da ne dozvoli da se taj sastanak pretvori u, kako je rekao, u pozornicu još jednog političkog teatra. Tokom istupa za Facebook, Obama je ocenio da bi ono što Republikanci predlažu planom smanjivanja deficita fundamentalno promenilo Amerikancima dobro poznato socijalno stanje.

„Ono što predlažu Republikanci u pogledu budžeta je prilično radikalno, ali ja to ne bih mogao nazvati posebno hrabrim“ – istako je predsednik Obama.

Njegov istup za Facebook pada u vreme kada poslednje ankete među Amerikancima pokazuju da 58 odsto anketiranih ne smatra da dobro vodi problematiku deficita. Istovremeno, jako je izražena podrška njegovim stavovima o tome da glavni socijalni programi ostanu nedirnuti i predlozima Obame o odmerenom povećanju poreza za bogatije Amerikance i smanjenju javne potrošnje.

Leave a Reply