Internet · Provajderi

Facebook krši privatnost pojedinca

Kanadska grupa stručnjaka za društvene nauke podigla je tužbu protiv Facebooka, popularne web stranice za druženja, optužujući ih da u svom radu krše prava na privatnost pojedinca.

U tužbi se navodi da kompanija ne upozorava korisnike o tome na koji se način njihovi podaci šire mrežom i ne uklanja ih adekvatno nakon što ih sami korisnici izbrisali.

Sedam miliona korisnika Facebooka postoji u Kanadi i zato ta stranica mora biti javna i odgovorna“, rekla je Phillipa Lawson iz Klinike za javni interes. Osnova tužbe bila je činjenica da korisnici objavljuju “osetljive informacije” o drugima i razmenjuju ih bez znanja ili dozvole onoga o kome se tu radi.

Dalje se navodi da kompanija ne upozorava korisnike o tome na koji se način njihovi podaci šire mrežom i ne uklanja ih adekvatno nakon što ih sami korisnici izbrisali. Sa Instituta koje je i uložilo žalbu objašnjavaju da su se fokusirali na Facebook jer je to trenutno najpopularnija stranica predviđena za tinejdžere koji možda nisu ni svesni rizika koje ima postavljanje ličnih informacija na internet.

Čelnici prozvane web lokacije odbacili su sve optužbe, te su istakli da imaju najveće standarde u tom poslu. MySpace je servis koji će sledeći biti analiziran.

Leave a Reply