europe-map
Internet

Facebook kupio Microsoft Atlas server reklama

Facebook je kupio Microsoft-ovu Atlas platformu koja pomaže oglašivačima da postave oglase na sajtove i prate njihov uticaj, što je važan deo ambicioznog projekta društvene mreže vrednog četiri milijarde dolara. Microsoft je dobio Atlas kao deo 6,2 milijarde dolara vredne kupovine aQuantive koji sada prodaje iz delova.

europe-map

U medijima su se mogle pročitati oprečne analize o tome zašto se Facebook odlučio na ovaj korak – ili je želeo da nadogradi mrežu oglašivača, ili da popravi interni biznis. Ispostavlja se da su obe verzije tačne. Facebook ima plan da koristi Atlas-ove sposobnosti praćenja podataka van Facebook-a kako bi proverio vrednost reklama koje se trenutno nalaze na sajtu, što će im dati i mogućnost da povećaju i cenu oglašavanja. Kada Facebook reklame budu postigle istu cenu kao i Google oglasi (trenutno vodeći), ta kuća konačno može da se okrene drugim sajtovima.

To se svakako neće desiti u skorijoj budućnosti. Integracija i “remont” Atlas-a koji je Microsoft zapustio tokom godina, trajaće mnogo meseci, a ceo projekat neće biti gotov ni u celoj narednoj godini. Posle toga, nemojte se iznenaditi ako Facebook pokuša da vam proda nešto preko sajta koji ne poseduje.

Izvor, B92

Leave a Reply