Društvene mreže · Internet

Facebook menja način komunikacije između pacijenata i doktora

Doktori se sada koriste društvenim medijima i zaštićenim softwareom kako bi medicinske informacije delili sa pacijentima. Upravo na način na koji su društvene mreže izmenile način komunikacije ljudi, kao što je na primer Facebook pomogao protestantima u Egiptu da organiziraju istorijske proteste, tako društveni mediji takođe menjaju i način na koji funkcionišu doktorske ordinacije, kao i način na koji pacijenti komuniciraju sa svojim doktorima.

Da li bi ste voleli da se putem svog mobilnog telefona možete priključiti na internet i zakazati doktorski pregled, zahtevati lekove ili doktoru postaviti pitanje? Ili možda otvoriti svoj medicinski dosije sa bilo kog mesta na kojem imate pristup internetu? A kako bi bilo da doktor u hitnoj pomoći može neposredno da vidi vašu medicinsku istoriju, lekove koje uzimate i komunicira sa vašim doktorom? Sve bi to moglo uštediti vreme i spasiti vaš život. To je način na koji društveni mediji i tehnologija menjaju način na koji se praktikuje medicina. Ginekološka ordinacija doktora Jeffa Livingstona u Irvingu u Texasu radi sve to.

To je revolucija u načinu na koji pružamo zdravstvenu negu, kaže doktor Livingston. On i njegove kolege se koriste društvenim medijima i zaštićenim softwareom kako bi medicinske informacije delili sa pacijentima. Mi pacijentima dajemo pun pristup medicinskoj negi. Sve ono što ja vidim, vidi i pacijent. Sve zabeleške i sve doktorske posete se nalaze na jednom mestu, upravo kao i svi laboratorijski nalazi.

Pacijenti mogu privatno komunicirati sa svojim doktorima putem web stranice i osigurane veze, ili mogu dobiti informacije i pridružiti se forumima na društvenoj stranici doktorske ordinacije. Mi želimo da uključimo naše pacijente u njihovu zdravstvenu brigu. Naša ordinacija zato ima Facebook stranicu, Twitter, imamo na hiljade ljudi koji nas prate putem tih društvenih medija. I pacijenti to zaista vole, kaže doktor Livingston. Kristi Francisco kaže da joj se sviđa to što se može uključiti na internet i dobiti rezultate svojih medicinskih testova. Na taj način mogu videti da je sve u redu i da ne moram brinuti, i jednostavno mogu nastaviti sa svakodnevnim životnim aktivnostima, kaže Kristi.

Ona kaže da kompjuterski program omogućava njenom doktoru da elektronski pošalje recepte u apoteku. Na taj način, lekovi su već spremni kada ona dođe. Ordinacija doktora Livingstona se koristi softwareom kompanije Sage Healthcare. Predstavnici kompanije kažu da je software siguran i zaštićen, i da poverljive informacije ostaju poverljive.

Doktor Livingstone kaže da je software takođe povećao efikasnost rada u ordinaciji i smanjio troškove eliminisanjem prakse koja oduzima vreme i dupliranja testova. Još jedna korist od korišćenja softwarea i društvenih medija, kaže on, je da dolazi do poboljšanja odnosa doktor-pacijent. Pacijenti se ne moraju više oslanjati samo na pretragu po internetu kako bi dobili medicinske informacije. Oni mogu dobiti odgovore na svoja pitanja direktno od vlastitog doktora. (Voa)

Leave a Reply