Društvene mreže · Internet

Facebook menja postavke privatnosti

Promene, koje neki nazivaju najvećim u istoriji Facebooka, učiniće da korisnicima bude jasnije što dele, sa kim dele, ali i pružaju i kontrolu oko toga šta drugi mogu deliti o njima.

Glavna promena, prema navodima iz službenog saopštenja, tiče se promene mesta informacija o tome ko šta vidi iz dela o podešavanjima na znatno vidljivije mesto – odmah pokraj zapisa ili fotografije.

Konstatirajući da “se nikada vašem profilu ne trebaju pojavljivati stvari koje vi ne želite, niti biste se ikada trebali pitati ko sve može videti stvari koje se tu nalaze”, Facebook sada uvodi opciju koja vam jednim klikom omogućava uvid u to ko vidi određeni sadržaj, a isto toliko je potrebno i za promenu postavki.

Kako bi poštovali želje onih kojima je smetalo to što su svi zapisi i fotografije na kojima su tagovani odmah vidljivi, odlučili su uvesti dodatni korak – odobravanje. Isto tako korisnici sada imaju mogućnost odobravanja tagovanja na svojim fotografijama.

Tagovati sada možete i ljude koji se ne nalaze na vašoj listi prijatelja, ali će oni morati odobriti taj tag.

Jedna stara opcija, View Profile As, koja je omogućavala korisnicima da vide kako njihovi prijatelji vide njihov profil, sada je iz podešavanja postavki prebačena na glavnu stranicu. Druga stara opcija, izbor sa kim delite koji zapis, sada je dobila unapređenje – mogućnost naknadnog izbora grupe.

Osim ovih promena, Facebook se odlučio i za neke kozmetičke, pa se Everyone, u značenju “ono što objavite potencijalno je vidljivo svima na internetu”, sada se zove Public.

Nove opcije biće omogućene korisnicima širom sveta u nekoliko sledećih dana, a kada budu, korisnici će moći pogledati kroz virtuelnu turu kako bi se bolje upoznali sa novitetima. Naime, pravilo je da konkurencija treba da utiče na to da se kompanije više bore za svoje korisnike donoseći im bolje proizvode.

Leave a Reply