Internet

Facebook-om do ostvarenja “američkog sna”

Mazyar Kazerooni je osnovao vlastitu kompaniju Tracks.By, koja umetnicima putem Facebooka daje šansu da pokažu svoju muziku, video snimke i datume turneja. Biznismen Shervin Pishevar je smatrao da je njihova ideja toliko dobra da je u nju uložio 500 hiljada dolara.

1931 godine, poznati pisac James Truslow Adams je popularnim učinio naziv američki san. On je rekao da bi život trebao biti bolji i bogatiji i ispunjeniji za svakoga, sa mogućnostima za svakoga na osnovu sposobnosti i postignuća. Iako stvarna definicija tog naziva ni danas nije u potpunosti poznata, postoji priča o jednom mladiću čiji je život, kako se čini, pravi primer američkog sna.

Mazyar Kazerooni je osnovao svoju prvu internet kompaniju kada je još uvek bio u srednjoj školi. Kada je novac počeo stizati, on je ubedio svoje roditelje da bi trebao napustiti školu i istinski se posvetiti svom internet poslovanju.

Internet stranicu sam napravio kada mi je bilo 15 godina. Malo me je zbunilo kada sam išao u srednju školu i shvatio da zarađujem više novca nego ga ikada može zaraditi ijedan od mojih nastavnika, priča Mazyar.

Dve godine kasnije je napravio korak dalje, kada je sa svojim dobrim prijateljem Mattom Schlichtom, koji je takođe napustio školu, počeo raditi za Ustream, stranicu sa uživo video snimcima. Video snimci uživo su u to vreme bili nešto sasvim novo i Mazyarov posao je bio ubediti muzičare rap muzike da je to bila prava inovacija. On je u tom poslu bio uspešan, i pohvale koje je dobijao od muzičara su dokaz toga. Bio je zapravo toliko dobar da ga je rapper Lil Wayne zamolio da bude njegov lični strateg za digitalnu promociju.

Pomogli smo mu da ponovo oživi svoju Facebook stranicu. On je na njoj imao milion prijatelja, ali oni nisu imali pristup i nisu postavljali ništa za tih milion obožavatelja koje su imali. Od tada se broj prijatelja povećao sa milion na 31 milion. Pomogli smo im da postignu Ginisov svetski rekord za najomiljeniji novi status na Facebooku. Svi ti momci su nam sada kao porodica, Young Money, Lil Wayne, Little Twist. Radimo sa njima već godinama, kaže Mazyar Kazerooni.

Pre nekoliko meseci, Kazerooni i Schlicht su napustili Ustream kako bi osnovali vlastitu kompaniju Tracks.By, koja umetnicima putem Facebooka daje šansu da pokažu svoju muziku, video snimke i datume turneja. Biznismen Shervin Pishevar je smatrao da je njihova ideja toliko dobra da je u nju uložio 500 hiljada dolara.

Pokušali smo da svo naše znanje koje smo stekli vodeći digitalnu promociju Lil Waynea i Little Twista pretočimo u proizvode koji su mogli biti od koristi za svakog umetnika, kaže Mazyar.

Tracks.By je kompanija koja je već porasla do tog nivoa da su Kazerooni i Schlicht morali zaposliti nekoliko prijatelja koji su stručnjaci za kompjutere i društvene medije. Ali za sada, oni to sve rade na veoma jednostavan način i posao vode od kuće.

Za njegovo novo poslovanje se već prijavilo pedesetak umetnika sa ukupnim brojem od 150 miliona ljubitelja. Mazyar tako možda istinski živi američki san o kojem je pisao pomenuti James Truslow Adams.

Leave a Reply