Društvene mreže · Internet

Facebook privatnost opet na meti kritika

Čuvena društvena Internet mreža “Fejsbuk” suočena je sa novim optužbama vezanim za privatnost svojih 400 miliona članova širom sveta, prenele su svetske agencije. U SAD-u organizacije za zaštitu prava Internet korisnika zameraju “Fejsbuku” jer smatraju da želi da zaradi tako što će unovčiti lične podatke svojih članova.

facebookProblem je nastao pre svega zbog novih funkcija koje je “Fejsbuk” najavio pre oko 10 dana. Ta društvena mreža, čiji uticaj na vebu kako se procenjuje trenutno premašuje “Guglov”, uvela je male aplikacije koje omogućavaju Internet korisniku da preporuči određeni članak ili veb sajt svojim “prijateljima” na “Fejsbuku” klikom na opciju “Volim” kojom može biti obuhvaćen bilo koji sajt ili blog.

Drugi problem su “zajedničke stranice” na “Fejsbuku”, odnosno stranice koje se automatski formiraju objedinjavanjem određenih članova te društvene mreže koji imaju zajednička interesovanja, a posledica je da se korisnik može naći na nekoj od njih, a da za to i ne zna.

Na sve to se javio i problem s uslugom za “četovanje” (trenutno slanje poruka) jer je primećeno da je moguće špijunirati “četovanje” svojih prijatelja na Mreži.

Problem su i deca koja od najranijeg doba vrše pritisak u porodicama da dobiju dozvolu da se priključe na Internet. Iako je potrebno da osoba ima najmanje 13 godina da bi mogla da otvori nalog na “Fejsbuku”, tu zabranu je lako zaobići navođenjem lažnog datuma rođenja.

Rezultati jednog od američkih istraživanja posvećenih korišćenju veba pokazali su da 26 odsto roditelja smatra da je potrebno da deca napune 18 godina kako bi se mogla priključivati na društvene mreže, 36 odsto za to navode period između 16 i 18 godina, a 30 odsto između 13 i 15 godina, dok osam odsto ne vidi problem da društvenim mrežema pristupaju i deca mlađa od 13 godina. (TV Avala)

Leave a Reply