Društvene mreže · Internet

Facebook svakodnevno ukine 20.000 profila maloletnika

Gotovo polovina dece u uzrastu od 12 godina koristi društvene mreže. Facebook ima svakodnevne probleme sa maloletnim korisnicima ispod 13 godina starosti zbog čega svakoga dana ukinu profile njih čak 20.000.

“Postoje osobe koje lažu. Postoje korisnici mlađi od 13 godina”, rekao je savetnik za privatnost Facebooka Mozelle Thompson. Dodao je da sistem za registraciju profila nije savršen, oslanja se na iskrenost budućeg korisnika pri unošenju podataka, a deca mlađa od 13 godina uvek mogu slagati godine kada otvaraju profil, piše AP.

Nedavna studija u SAD-u pokazala je da gotovo polovina 12-godišnje dece ima profile na nekoj od društvenih mreža. Ali neki, poput demokrata senatora Ala Frankena iz Minnesote, smatraju da su problem i korisnici mlađi od 18 godina: “13 miliona korisnika Facebooka, prema pravilima, na taj način može deliti svoje najintimnije podatke putem mreže, baš kao i odrasli. Na taj način podložni su predatorima na Facebooku”, istaknuo je Franken.

Poslao je i pismo izvršnom direktoru i osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu, u kom traži da se uvedu neke promene, koje bi se po pravilu odnosile na maloletne korisnike i zabranile im objavljivanje brojeva telefona i kućnih adresa na njihovim profilima.

Leave a Reply