Društvene mreže · Internet

Facebook tuži social network spamere

Poznata socijalna mreža Facebook je pokrenula tužbu protiv trojice hakera za koje se sumnja da su ukrali korisničke račune i koristili ih za širenje neželjenih poruka.

facebook addictedKompanija Facebook je izjavila da je podnela tužbu Savezom sudu protiv Jeremy Fishera, Philipa Porembskog i Ryana Shimealla, u kojoj ih se tereti za phishing korisnika Facebooka i slanje neželjenih poruka s njihovih korisničkih računa. Akcija koju je na sudu u ponedeljak podneo Facebook, deo je njegove neprekidne borbe protiv neželjenih poruka.

Pređašnje pravne akcije su rezultovale pobedom Facebooka protiv Sanforda Wallacea, te je kompanija  presudom dobila 711 miliona američkih dolara odštete. U novembru 2008. godine, Facebook je dobio tužbu vrednu 873 miliona dolara protiv Adama Guerbueza i kompanije Atlantis Blue Capital.

Neizvesno je hoće li Facebook dobiti novac od navedenih sporova. Facebook tvrdi da njihova ofanziva na sudu pomaže u edukaciji korisnika o opasnosti phishinga i sličnih sigurnosnih rizika jer zastrašuje korisnike, te dodaje da će nastaviti agresivno sudski progoniti sve koji šire neželjene poruke.

Više o ovome u izveštaju koji donosi The Register.

Leave a Reply