Društvene mreže · Internet

Facebook ugasio stranicu Albanske piratske grupe

U svetu cyber kriminala poznato je da hakerske grupe svoje aktivnosti drže u tajnosti, tj. skrivaju se od nadležnih tela za sprovođenje zakona i bezbednost. Međutim, iznenađujuće je kada se naiđe na grupu navodno angažovanu u krađi i deljenju korisničkih lozinki trećim stranama, i to upravo na stranicama koje poslužuje najveća svetska društvena mreža.

Tako je jedan čitatelj Naked Securitya obavestio Sophos da je nabasao na Facebook stranicu koja pripada Albania Pirate grupi. Na njihovoj je Facebook stranici, 600 fanova i članova grupe delilo RDP (Remote Desktop Protocol) pristupne podatke i ono što se činilo kompromitovanim bankovnim podacima.

Potencijalno osetljive informacije bile su besplatno vidljive svakome, čak i ako se stranica nije označila sa “Like”. Zanimljiva je činjenica da Albania Pirate Group ima logotip sličan Kosova hacker’s grupi, koja je prošloga meseca kompromitovala servere američke nacionalne službe za praćenje i prognozu vremena.

Nakon što je Sophos obavestio Facebook o stranici albanske grupe, za samo jedan čas sigurnosni tim društvene mreže ugasio je spornu stranicu. Svim korisnicima Facebooka koji naiđu na potencijalno sumnjivu stranicu za koju veruju da nije u skladu sa zakonom ili uslovima o korištenju stranice, savetuje se da istu prijave Facebooku.

Leave a Reply