Društvene mreže · Internet

Facebook umrežava planetu

Poznato je da Facebook odavno planira da bespilotnim letelicama umreži ceo svet i dovede internet do najzabačenijih kutaka planete, ali novi detalji projekta zvuče kao da su izašli iz naučno-fantastičnih filmova.

Nebo budućnosti, bar kako to zamišljaju ljudi iz Facebooka, moglo bi da bude dom ogromnih bespilotnih letelica sa pogonom na solarnu energiju, koje bi više meseci, možda čak i godina ostajale u vazduhu i laserima slale internet signal na zemlju.

fb dronovi

Direktor razvoja Jael Megvajer rekao je da bi te letelice bile na velikim visinama, daleko iznad komercijalnog vazdušnog prostora, ali i dela atmosfere u kom bi vremenski uslovi mogli da prave probleme.

“Želimo da te bespilotne letelice budu u vazduhu mesecima, možda i godinama odjednom. O njima bi pre trebalo razmišljati kao o avionima, jer će biti veličine komercijalnih putnih letelica, kao što je boing 747. Jedan prototip koji imamo u laboratoriji je dugačak kao šest ili sedam ‘tojoti prius’, ali teži kao četiri automobilske gume”, rekao je Megvajer.

Zasad se ne zna kada će ovi džinovi poleteti, ali je najavljen bar jedan test let u SAD tokom 2015. godine.

Na listi potencijalnih zemalja u kojima bi dronovi funkcionisali u budućnosti su Indija i još 21 zemlja iz Južne AMerike, Afrike i Azije, a ne zna se kako Facebook misli da uklopi svoj futuristički plan u propise kojima je uređen vazdušni prostor tih zemalja.

2 thoughts on “Facebook umrežava planetu

  1. steluk

    jel su im se sateliti pokvarili pa moraju bespilotne letilice? drugo, kad govorimo o umrezavanju planete, obicno mislimo na gugl, koji je vlasnik i fejsbuka, a njihov direktor clan bilderberg grupe !

  2. Аца

    Па забачени ћошкови планете немају ни струју, а камоли рачунаре. Шта ће им интернет?

Leave a Reply