Društvene mreže · Internet

Facebook vredan 10 milijardi dolara?

My social Network on Flickr, Facebook, Twitter and MyblogLogFacebook dobija finansijsku injekciju od 200 miliona dolara od Digital Sky Technologiesa, ruske investitorske kompanije, koja vrednost tog trenutno najpopularnijeg društvenog servisa procenjuje na deset milijardi dolara, iako se tek očekuje da ostvariti profit.

Tim ulaganjem DST će dobiti nešto manje od 2 % udela u Facebooku, međutim neće imati svoje mesto u nadzornom odboru kompanije.

Kada je Microsoft 2007. godine kupio 1,6 % Facebooka za 240 miliona dolara njegova  ukupna vrijednost bila  je procenjena na 15 milijardi dolara. Ali, sa dolaskom svetske ekonomske krize pala je i vrednost Facebooka i to između četiri i šest milijardi dolara.
– Pitanje je da li se Zuckerbergove najave  uopšte mogu i ostvariti. Prema našim procenama Facebook bi ove godine mogao narasti za 300 milijuna dolara ili 20 posto više nego prošle godine.

Međutim, vlastita procena Facebooka njegovu vrednost smešta u visini oko 3,7 milijardi dolara. Poslednja DST-ova kupovina Facebookovih deonica ne mora da prikaže stvarnu vrednost kompanije pošto će se prava cena deonice formirati tek kada taj društveni servis izađe na tržište što nije potvrđeno.

– Ovo nije nešto u što valja srljati. Investicija DST-a je vrlo dobra pomoć za nastavak rasta Facebooka – izjavio je u utorak osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

Facebook trenutno broji više od 200 miliona korisnika od čega čak 70 posto ne živi unutar Sedinjenih Američkih Država, a kako je privatna kompanija ne mora odavati svoje finansijske detalje. Čelnici ističu da je kompanije profitabilna do određene granice, ali čisti profit će ostvarivati tek 2010. godine, tako se bar očekuje. Nešto optimističniji je Zuckerberg koji je najavio da će Facebook do kraja godine narasti za 70 posto.

One thought on “Facebook vredan 10 milijardi dolara?

  1. Cvele

    3,7 milijardi je bila procena koju su napravili u Facebook-u posle tuzbe od strane ConnectU za kradju ideje i slucajno je procurela sa sudjenja.
    Ako su rusi platili 200 mln za 2%, sto daje vrednost od 10 mlrd, ocigledno je da su zajednicki procenili da FB vredi mnogo vise… pa valjda i braca treba nesto da zarade ;-)

Leave a Reply