Društvene mreže · Internet

Facebook za ukidanje anonimnosti na Internetu

Tokom prošlonedeljnog okruglog stola o cyberbullyingu, sestra osnivača Facebooka Randy Zuckerberg predložila je da se što pre ukine online anonimnost, argumentirajući svoj predlog uverenjem da bi se svi surferi ponašali daleko pristojnije i bolje kada bi bili prisiljeni da koriste svoje pravo ime i prezime.

Facebook se često nalazi u delikatnim situacijama zbog hodanja po tankoj liniji između zloupotrebe privatnosti i pokušaja da promoviše korišćenje Intereta pod svojim pravim imenom, što i traže prilikom registracije. Naravno, korisnici su ubrzo počeli otvarati i lažne profile, ali Facebook i dalje insistira na tome da je anonimnost na internetu nešto što nije potrebno.

Ovakav predlog nije se pojavio prvi put, jer je već direktor Googla Eric Schmidt izjavio da je anonimnost na netu prilično opasan presedan koji otvara razne mogućnosti zloupotreba. S druge strane, naravno, digao se velik broj boraca za slobodu govora koji tvrde da bi uvođenje bilo kog oblika internet idnetifikacije ili net-pasoša uništilo slobodu govora i zatvorilo internet kao medij za borbu protiv represije.

Leave a Reply