Internet

FBI u Beloj kući ispituje navode o curenju informacija o internet napadu na Iran

Američki FBI je započeo istragu protiv nekih zvaničnika Bele kuće o mogućem curenju poverljivih informacija koje je objavio Njujork Tajms, o internet napadu Sjedinjenih Država na Iran, izvestio je CNN u sredu.

Američki senator Saksbi Čemblis, potpredsednik Senata obaveštajnog odbora, je naveo da je informisan da je istraga FBI-aja u toku.

Čemblis je takođe pozvao na imenovanje specijalnog savetnika da istraži curenje nedavnih priča iz Njujork Tajmsa i sazna detalje o navodnom internet napadu Sjedinjenih Država na Iran.

„Svaka sugestija da je ova administracija ovlastila nekoga za namerno curenje poverljivih informacija u političke svrhe je krajnje neodgovorna,” izjavio je portparol Bele kuće Džej Karnej.

On je takođe naglasio da Obamina administracija preduzima sve odgovarajuće i potrebne korake za sprečavanje curenja poverljivih informacija koje bi mogle ugroziti borbu protiv terorizma i obaveštajne operacije.

Senator Džon Mekejn, Obamin rival u predsedničkoj kampanji 2008., optužio je neke visoke zvaničnike administracije zbog curenja poverljivih informacija medijima, da žele da poboljšaju Obamin imidž radi njegovog ponovnog izbora, ali time podrivaju nacionalnu bezbednost.

„Krajnje je neodgovorno ukoliko Američki zvaničnici otkrivaju neke od najpoznatijih programa koji uključuju najznačajnije, visoko kvalifikovane programe prioriteta nacionalne bezbednosti sa kojima se suočava naš narod danas,” izjavio je Mekejn u sredu kao odgovor na izjavu Karneja.

Neki od Obaminih demokratskih saveznika, takođe su ušli u diskusiju o tekućim sporovima o izveštaju Njujork Tajmsa o internet napadu Sjedinjenih Država na Iran.

Njujork Tajms, prošlog petka je naveo, da je Obama naručio dolazeći internet napad na Iran, mesec dana nakon stupanja na dužnost, kao bi Amerika prva mogla koristiti sajberoružje.

Demokratska senatorka Dajana Fejnštajn, izjavila je da se boji da bi curenje informacija o planu Sjedinjenih Država o internet napadu na drugu državu od strane Obamine administracije, moglo dovesti do kontra razvoja situacije pa da dovede do napada na Sjedinjene Države.

Leave a Reply