Internet

FedEx zloupotrebljen od strane hakera

Širom sveta raširio se talas email-ova čiji naslovi počinju sa “Fedex Tracking number” sleđeni nizom nasumično odabranih brojeva, koji samo navodno dolaze od strane zaposlenih u podršci Fedex-a. U mailu se nalazilo obaveštenje da kompanija nije bila u mogućnosti da isporuči paket 27. jula koji ste vi poslali.

Drugi mailovi koji su deo ovog napada imaju naslove “Fedex Invoice copy” i “Fedex Item Status”. Za razliku od ranijih pokušaja prevare vezanih za Fedex, ovaj put poruke o ne isporučivanju paketa se dobijaju u formi slike a ne teksta, kao što je do sad bio slučaj. Razlog za upotrebu fotografija je najverovatnije nastojanje prevaranata da zavaraju starije verzije anti-spam filtera. Fajl koji je priložen uz email se nazivao:

FEDEXInvoiceEE<random number>OP.zip

što je Sophos detektovao kao Troj/Invo-Zip. Unutar fajla se nalazi trojanac Troj/Mdrop-CVP, stvoren za širenje infekcije na računarima koji rade na Windows-u.

Jedan kratak pregled uzoraka otkrivenih spam poruka koji se presreću u istraživačkim centrima SophosLabs-a, svakog minuta:

Potvrđeno je da Fedex nema nikakve veze sa ovom malverskom kampanjom. Na žalost, samo ime Fedex-a je zloupotrebljeno kako bi hakeri ostvarili svoj cilj…

Leave a Reply