Internet

Finansije i zdravstvene usluge glavna meta sajber kriminala

Milioni veoma malih preduzeća sa manje od 20 zaposlenih, u rasponu od zubarskih ordinacija, finansijskih savetnika, nezavisnih pravnih konsultanata, IT konsultantskih firmi, i drugih kompanija su fokusirani isključivo na svoju osnovnu delatnost i zahvaljujući toj činjenici uspevaju u poslu. U isto vreme, mnogi od njih zanemaruju bezbednost svoje IT opreme i tako svoje mušterije i budućnost kompanije izlažu riziku. Izveštaj “Verizon 2013 Data Breach Investigations” koji uključuje podatke forenzičkih istraživanja širom sveta, pokazuje da se, od 621 analiza prodora u podatke, 193 prodora – više od 30 procenata – javlja u kompanijama sa 100 ili manje zaposlenih1.

cyber-hakeri

Istraživanje organizovano od strane kompanije PricewaterhouseCoopers tokom 2013. godine u Velikoj Britaniji za Odeljenje za poslovne inovacije i veštine, pokazalo je 76% povećanja broja provala u poverljive podatke u malim i srednjim preduzećima. Od tih malih preduzeća koja su bila napadnuta prošle godine, 15% je potvrdilo da je došlo do neautorizovanog pristupa poslovnim podacima, a 9% je priznalo da je intelektualna svojina ukradena2. Dok novčana zarada za uspešnu provalu u mala preduzeća nije velika kao što bi bila da je velika korporacija u pitanju, lakoća hakovanja manjih kompanija samo omogućuje sajber kriminalcima da povećaju broj napada i tako ostvare veliki profit.

Rezultati zanemarivanja ili slabosti u bezbednosti za veoma mala preduzeća mogu da budu poražavajući. Mala preduzeća koja pružaju finansijske usluge ili zdravstvene usluge su glavna meta sajber kriminalaca. U oba sektora, korinici ukazuju veliko poverenje ovim preduzećima tako što im poveravaju osetljive informacije – zdravstvene kartone, finansijske i bankarske detalje i druge poverljive informacije. Za preduzeća koja pružaju finansijske i zdravstvene usluge, posledice napada su velke, uključujući štetu koja je naneta reputaciji njihovog poslovanja i gubitak besnih ili razočaranih korisnika, zajedno sa prekidom rada njihovih kompjuterskih mreža što smanjuje njihovu mogućnost da rade. Mala preduzeća u ovim sektorima moraju da brinu i o potencijalnim pravnim akcijama i skupim kaznama, ako rezultat provale u podatke bude kršenje neke državne ili industrijske odredbe.

Sektor finansijskih usluga pod opsadom

Prema kompaniji PricewaterhouseCoopers, sajber kriminal je postao drugi najčešći tip ekonomskog kriminala koji se dešava preduzećima za pružanje finansijskih usluga, posle sredstava pronevera novca. Iako finansijske institucije imaju koristi od regulatornih zahteva i propisa koji su dizajnirani u svrhu čuvanja korisničkih podataka, veoma mala finansijska preduzeća su sprečena da zaštite informacije svojih korisnika zbog ograničenog budžeta i nedostatka stručnosti. U kombinaciji sa onlajn pristupom i pogodnostima koje korisnici traže, ova preduzeća su suočena sa pravim izazovom jer su meta sajber kriminalaca koji traže informacije sa kreditnih kartica, akreditacije i detalje korisničkih bankovnih računa.

Za sve kompanije u porastu, uspešno osvajanje ugovora sa poznatim preduzećem je kamen spoticanja. Za mala preduzeća koja pružaju finansijske usluge, upravljanje porezom lokalne prodavnice ili pomaganje lokalnim humanitarnim akcijama u prikupljanju sredstava je znak rasta i mnoge kompanije će postaviti listu svojih klijenata na svoje web stranice. Ali, za sajber kriminalce, ovo je prilika da napadnu mala preduzeća i da tako obezbede pristup većim klijentima.

Vrednost preduzeća za pružanje zdravstvenih usluga

Kao da finansijski podaci nisu dovoljno osetljivi, postoji još par stvari koje su osetljivijie, kao zdravstveni kartoni koji se nalaze u malim stomatološkim ordinacijama, kod fizioterapeuta, i drugih nezavisnih zdravstvenih ordinacija. Provala u IT sisteme ovih organizacija ne samo da će ugroziti podatke pacijenata, nego će naneti veliku štetu zbog koje bi pacijenti bez sumnje izgubili poverenje.

Sajber kriminalci su zainteresa za te podatke i targetiraju zdravstvene organizacije. U istraživanju, sprovedenom od strane Ponemon instituta3 iz 2012. godine, pokazano je da je u 94% bolnica u SAD došlo do makar jedne provale u sisteme u protekle dve godine. Ali, sajber kriminalci nisu tipično zainteresovani za izveštaje o pacijentovoj krvnoj slici ili terapiji… oni su tu zbog novca. Izveštaj pokazuje da su ukradene informacije uglavnom računi pacijenata i dokumenti o osiguranju. Krađa identiteta, u svrhu krađe novca, je takođe uobičajena pojava.

Dok male zdravstvene ordinacije možda ne moraju da se nose sa velikim brojem informacija o pacijentima, kao što je to slučaj u velikim bolnicama, način na koji se menjaju zdravstveni dosijei, čine da oni ipak ne budu imuni na pretnje. Zdravsteni kartoni su većinom postali elektronski, i ovim kartonima može lako da se pristupi preko laptopova ili mobilnih uređaja kao što su smartfoni i tableti. Ovo znači da pored poplave sofisticiranog malvera koji napada njihove kompjutere, veoma mala preduzeća moraju takođe da osiguraju sve prenosne kompjutere i mobilne uređaje koji sadrže medicinske kartone, kako ne bi došlo do fizičke krađe.

Šta treba činiti

Mala preduzeća, različitih tipova, ali naročito ona koja pružaju zdravstvene i finansijske usluge, moraju da budu svesna različitosti podataka koje imaju, koji uključuju poverljive informacije identiteta (na primer, ime, adrese, brojeve mobilnih telefona, itd.); lične zdravstvene informacije; korisničke informacije (kao što su broj kreditne kartice i verifikacijski kodovi, adrese za obračune i isporuke, istorija kupovine i kupovne navike, itd.).

Za mala preduzeća koja pružaju zdravstvene i finansijske usluge, Kaspersky Lab preporučuje korišćenje ograničenog broja mobilnih uređaja za poslovne svrhe. Dok smartfoni i tableti mogu da utiču na to da oni budu pristupačni i laki za korišćenje, ipak dodaju mnogo slojeva rizika. Ako bilo koji mobilni uređaj bude korišćen za poslovne srhve, on mora biti opremljen bezbednosnim programima protiv krađe koji omogućuju daljinsko zaključavanje i brisanje podataka sa svih uređaja.

Leave a Reply