Internet

Fire TV – Amazon pokreće servis internet televizije

Nakon Apple-a i Google-a, Fire TV je Amazonovo rešenje za pristup internetu posredstvom televizora.

Mala crna kutija nosi obećanje da gledaoci komotno moglu gledati omiljenu seriju, film ili dokumentarac kad god to požele. Dovoljno je samo da upale TV.

“Amazon Fire TV je mala kutija koja otvara jedan veliki prostor. U nju smo smestili mnoštvo zabave i različitih sadržaja i sve to za 99 dolara”, kaže direktor Amazona Peter Larsen.

amazon-fire-tv

Poput Apple TV-a, Google-ovog Chromecasta ili servisa Roku, Fire TV ima pristup internetu. Za razliku od konkurencije, to je konzola slična Sonnyjevom Playstationu.

“To bi mogla biti ključna prednost. Nisam do sada video ništa slično, ništa na ovom nivou”, rekao je tržišni analitičar Rich Greenfield.

Tržišni eksperti predviđaju da će Amazon više profitirati od privlačenja kupaca svom sadržaju, nego od same prodaje Fire TV-a.

“Amazon uglavnom ne zarađuje prodajući hardware, ali i ne gube novac na njemu. Sa ovom cenom će samo pokriti troškove. Međutim, broj klijenata će porasti. Zašto je to bitno? Zato što je Amazon jedna velika online samoposluga”, kaže tržišni analitičar Lance Ulanoff.

Uz uređaje poput Amazonovog televizijski sadržaj postao je dostupniji nego ikad i to gledaoci sve više koriste.

Broj Amerikanaca koji plaćaju televizijski servis kablovskim ili satelitskim operaterima smanjio se za 250 hiljada samo tokom prošle godine, što je trend kojeg predvode mlađe generacije odrasle uz internet.

Naravno, teško je predvideti sadržaj koji će gledaoci u budućnosti gledati, ali Amazon je samo jedna na listi rastućeg broja kompanija koje svoj ulog stavljaju na način gledanja televizije.

Izvor: Al Jazeera

Leave a Reply