Internet

Flajnet II omogućava brzi internet putnicima u avionima

Putnici Lufthanze uskoro neće više slušati uobičajenu molbu posade: „Isključite sve svoje elektronske uređaje“. Od sredine februara u pogon je pušten sistem Flajnet II koji se trenutno nalazi u 17 aviona Lufthanze.

Let LH 444 iz Frankfurta za Atlantu. Erbas se upravo podigao na visinu od 3.000 metara. Putnici uzimaju svoje kompjutere i telefone i prebacuju ih na takozvani avio-modus. „Naša posebna ponuda za vreme ovog leta je Flajnet sistem, koji vam omogućava korišćenje brzog interneta“, čuje se sa razglasa.

Internet je dakle osvojio, verovatno, i poslednji bedem na kome nije imao dometa. Ovo međutim nije prvi pokušaj Lufthanze. Na tome se radilo i između 2004. i 2006. godine, ali ponude tada nisu bile tako atraktivne kao što je ova danas, kaže Kristijan Kerfken koji je u Lufthanzi zadužen za inovacije.

Na sedištu 10C sedi Marko Detvajler i užurbano tipka po tastaturi. On je kompjuterski stručnjak koji testira da li sistem ispunjava sve ono što Lufthanza obećava. „Super je. Bio sam skeptičan. Testirao sam koliko je internet brz. Jako je dobar, kao kod kuće, pogotovo kada se uzme u obzir da smo iznad oblaka, na visini od nekoliko hiljada metara.“

Telefoniranje nikako

Zadovoljni su i putnici. Preuzimanje većih dokumenata, slanje slika, gledanje filmova ili vesti uživo – sve radi bez greške. A onda sledi jedan od najtežih testova – telefoniranje iz aviona. „Trenutno se nalazim na 11.000 metara iznad Atlantika i telefoniram preko Skajpa“ – takva rečenica bi baš zvučala atraktivno. Ali…

Lufthanza kaže: internet da, ali skajp nikako. Kristijan Kerfken objašnjava: „Nema veze da li je u pitanju Skajp ili neka druga firma. Ne želimo da dozvolimo telefoniranje u avionu. Putem anketa putnici su nam rekli da im smeta ako neko pored njih telefonira i to im ugrožava komfor.“ (izvor: DW)

Leave a Reply