Internet

Forum o Internetu pred samit G8

U Parizu je počeo dvodnevni forum o Internetu, čiji je domaćin francuski predsednik Nikola Sarkozi. U radu Foruma učestvuju vodeći ljudi Googlea, Facebooka i Microsofta, koji će razgovarati o budućnosti Interneta, odnosno o tome da li i u kojoj meri korišćenje Interneta treba zakonski regulisati.

Zaključci sa skupa biće predstavljeni na predstojećem samitu lidera Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8), koji će biti održan 26. i 27. maja u francuskom gradu Dovilu, gde će lideri G8 prvi put raspravljati i o Internetu. Prema najavama, na Forumu će biti predstavljene dve verzije buduće regulative na internetu.

Prvu verziju zastupaju kompanije Google i Amazon, koje se zalažu da države ne kontrolišu Internet, dok je drugo stanovište, uglavnom podržano u Evropi, da pristup Internetu treba da bude zakonski kontrolisan.

Predsednik Francuske je još prošle godine izjavio da je Internet novi front, teritorija koja treba da bude osvojena i da ne sme da bude “Divlji zapad”. Prema njegovom mišljenju, Internet ne se sme da bude mesto gde ne postoje zakoni i gde je ljudima omogućeno da pljačkaju umetnička dela bez ikakvih posledica.

S druge strane, SAD su nerado pristale na to da se o Internetu razgovara na predstojećem samitu G8, a američki predsednik, Barak Obama, više puta je isticao važnost da sloboda korišćenja Interneta ne treba da bude ograničena.

 

One thought on “Forum o Internetu pred samit G8

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Pristup Internetu jeste, u principu, fundamentalno ljudsko pravo. Jer, po clanu 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, “Svako ima pravo na slobodu misljenja i izrazavanja, sto obuhvata pravo da ne bude uznemiravan zbog svog misljenja, kao i pravo da trazi, prima i siri obavestenja i ideje bilo kojim sredstvima (ukljucujuci i Internet, prim. D. P.) i bez obzira na granice.”.

    Podršku neograničenom pristupu Internetu daje i predsednik SAD Barak Obama. Medjutim, on ni jednom recju nije podsetio javnost da zakonski moratorijum na internet-takse prestaje u SAD krajem 2014. godine. A regulisanje cena usluga internet informacija i komunikacija jeste, ustvari, “pitanje svih pitanja”.

Leave a Reply