Internet

Francuska Internetom protiv ekonomske krize

Francuska namjerava da uloži milijarde evra u razvoj internet komunikacija kao bi  prekrila zemlju mrežom za brzi pristup internetu. Istovremeno, francuske vlasti žele da dovedu u pitanje ulogu organizacije ICANN, koju nadzire američko ministarstvo trgovine i koja ima svetski monopol u upravljanju internet komunikacijama.

“Internet je sad životno važna svetska infrastruktura od opšteg interesa prema kojoj se mora na taj način i postupati”, izjavio je u ponedjeljak francuski državni sekretar Eric Besson predstavljajući projekat razvoja internet veza. Francuska  vlada pripremila je paket od 154 mere uz pomoć kojih želi da postane vodeća internet nacija. Projekat ulaganja u internet upoređuje se sa planovima izgradnje puteva 30-ih godina 20. veka kojima se Francuska suprotstavila tadašnjoj ekonomskoj krizi.

“Svaki Francuz, gde god živeo, imaće pristup brzoj internet vezi za manje od 35 evra”, najavio je Besson. Osim toga, krajem 2011. bi svi Francuzi trebali da budu u mpgućnosti da prate 18 digitalnih televizijskih programa koje će primati preko antene. Frekvencije analogne televizije otvoriće se za brze internet veze. Francuska se zauzima za dogovor na evropskom nivou o korišćenju frekvencija u svrhe industrijske politike po uzoru na potporu širenju mobilne telefonije pre 20 godina.

Uz to, francuska vlada nastoji da omogući pristup internetu te obezbedi računarima sve univerzitete i škole, uključujući i osnovne škole. Državna uprava u Francuskoj prilagodiće se mogućnostima interneta, a najavljena je i izrada “elektronske lične karte” za francuske građane.

Leave a Reply