Internet

Francuska još nije rešila spor sa Google-om

Francuska vlada odlučila je da francuskim novinskim izdavačima i Google da još mesec dana da se dogovore oko spora u vezi sa plaćanjem autorskih prava.

“Vlada je upoznata s napretkom u pregovorima organizacije za političko i opšte informiranje (IPG) i Google u okviru pregovora koje vodi Marc Schwartz”, vladin izaslanik, rekle su ministarke kulture Aurelie Filippetti i informatičke industrije Fleur Pellerin u saopštenju objavljenom u petak. “S obzirom na napredak, vlada je odlučila da produži pregovore do kraja januara”, dodaju, napominjući da će nacrt zakona podneti na glasanje u parlament ako pregovori ne urode plodom.

Predstavnici američkog pretraživača i IPG-a pregovaraju od početka decembra pod vodstvom Marca Schwartza. Novinski izdavači traže da Google plati autorska prava, s obzirom na veliku zaradu od oglašavanja koju ostvaruje samim time što upućuje na njihove naslove. Predsednik republike Francois Hollande je najavio “mogućnost donošenja” zakona kako bi se od Google naplaćivao porez u slučaju da se to pitanje ne uspe rešiti pregovorima do kraja decembra.

Na sastanku održanom u četvrtak na kojem je pregovaračima pružena zadnja prilika, nije postignut nikakav dogovor. “Mislim da nam treba još nekoliko nedelja kako bi pružili priliku započetim pregovorima”, rekao je Schwartz istaknuvši da “još treba preći dug put”, ali se nada da će se “dogovor na kraju ipak postići”. U pismu vladi koje je AFP objavio sredinom oktobra, Google je zapretio da će iz svog indeksa ukloniti sve francuske internet stranice koje objavljuju vesti bude li morao da plaća porez.

U saopštenju za medije objavljenom u četvrtak, vlada je u svoj raspored donošenja zakona u prvom polugodištu uvrstila i nacrt zakona o uvođenju plaćanja za autorska prava, ako pregovori Google i izdavača ne uspeju. (izvor: advertiser-serbia)

Leave a Reply