Internet

Francuska traži od EU veću regulaciju globalnih internet kompanija

Francuska traži od EU veću regulaciju globalnih internet kompanija, poput Google-a, Amazon-a i Facebook-a, kako bi se borili protiv njihove sve veće dominacije na području internet trgovine i usluga.

U izjavi za novine Liberation, francuska ministarka za digitalnu ekonomiju, Fleur Pellerin, istakla je kako Evropi trebaju nove regulatorne mogućnosti kako bi mogla da reaguje znatno ranije, odnosno da osigura jednake uslove nadmetanja u internet ekonomiji i omogući pojavu alternativa u Evropi internet divovima iz SAD-a.

internet

Prema njenim rečima, Evropa mora da reaguje brže, čim je otkriven problem, umesto da ulazi u dugotrajne i skupe sporove koji ne pomažu krajnjim korisnicima. Trenutni alati vezani za tržišno nadmetanje potpuno su neprilagođeni brzo menjajućem svetu Interneta.

Ove ideje deo su šireg spektra predloga koji dolaze iz Francuske pre evropskog skupa o digitalnoj ekonomiji vezanog za Internet i inovacije koji bi trebao da se održati 24. oktobra. Ostali predlozi uključuju promenu poreskih pravila kako bi se osiguralo da internet kompanije plaćaju porez na dobit koju ostvaruju u Evropskoj uniji, te strožim pravilima za zaštitu ličnih podataka na Internetu.

One thought on “Francuska traži od EU veću regulaciju globalnih internet kompanija

Leave a Reply