Internet

Francuski haker kompromitovao Twitter servis i izložio riziku milione članova

Britanska kompanija za IT sigurnost i kontrolu, Sophos, posavetovala je Twitter da pojača svoju zaštitu s obzirom na upad hakera u interni sistem za administraciju. Ovaj upad je hakeru omogućio pristup milionima naloga Twitter-ovaca, uključujući i Barak Obamu, Britni Spirs, Ašton Kučera i Lili Alen.

Haker poznat kao „Hacker Croll“ – tvrdi da je uspeo da pristupi Twitter-ovom internom administrativnom sistemu nakon krađe pristupne lozinke od jednog od zaposlenih na micro-blogging web sajtu. Navodno je resetovao Yahoo lozinku zaposlenog nakon uspešnog pogađanja njegovog tajnog pitanja. Haker Croll je tada pronašao informacije o Twitter login kredencijalima zaposlenog.

Navodi su potvrđeni screenshot prikazima postavljenim na jednom francuskom blogu. Ovi prikazi dalje otkrivaju da su na primer Ašton Kučer i Lili Alen blokirali pristup poznatoj „tračari“ među slavnima Perezu Hiltonu.

Sa ovakvim upadom, lične informacije su postale dostupne svima, od email adresa kompromitovanih naloga, brojeva mobilnih telefona, kao i lista blokiranih naloga.

“Ovo je samo jedan od “najsvežijih“ problema sa zaštitom Twittera. Ovaj web sajt svakako se dovodi u neprijatnu situaciju da sa ovakvim slučajevima izgubi poverenje svojih korisnika,” izjavio je Graham Klulej, viši tehnološki konsultant za Sophos.

Sophos savetuje da Twitter-ova unutrašnja bezbednost može biti pojačana ako se zaposleni primoraju da prilikom logovanja koriste takvu autentifikaciju (authentication tokens) koja koristi nasumično generisane ključeve. Ovo znači da čak i ako bi korisničko ime i šifra zaposlenih bila kompromitovana, hakeri i dalje ne bi mogli da dobiju pristup.

“Primoravajući svoje zaposlene da se prilagode ovakvoj vrsti autentifikacije, koju inače koriste mnogi online bankovni korisnici prilikom logovanja na bankovne aplikacije, Twitter bi ovakve napade onemogućio”, objasnio je Klulej. “Ne zaboravimo, iako će sada mnogi okriviti Twitter da nisu obezbedili da se zaposleni dosledno pridržavaju sigurnosnih polisa prilikom kreiranja administratorskih naloga, istina je da je pravi kriminalac ovde haker Croll”.

Leave a Reply