Internet

Gemius uklonio listu posećenosti Internet stranica u BiH

Početkom meseca regionalni ogranak Gemius-a odlučio je da prestane sa javnim prikazivanjem podataka o posećenosti Internet stranica na području Bosne i Hercegovine.

U saopštenju poslatom medijima, predstavnici ove kompanije ističu da je glavni razlog za takvu odluku upravo neprimereno ponašanje medija i agencija koji su stavili prevelik značaj na samo jedan parametar čime su umanjli celokupnu vrstu istraživanja. 


Kako je navedeno u saopštenju koje je Gemius tim povodom objavio, dalji razvoj gemiusAudience istraživanja u Bosni i Hercegovini zavisiće u mnogome od spremnosti online medija za samoregulacijom. Nepostojanje strukovnog udruženja poput IAB-a (Internet Adverdising Bureau) na prostoru BiH koje bi definisalo pitanja oko objave Gemius liste, te pitanja oko pravila za učestvovanje u istraživanju, dodatno otežava rad ovoj kompanije: 

Kako bismo mogli da unapredimo naše istraživanje te i dalje učestvujemo u razvoju BiH tržišta, nadamo se da će se u BiH uskoro formirati IAB ili slično strukovno udruženje koje će legitimno predstavljati sudionike gemiusAudience istraživanja. 

GemiusAudience, kao celovito istraživanje Internet publike koje koriste medijske agencije pri medijskom planiranju te online mediji za prodaju oglasnog prostora, zbog navedenih razloga prestaje sa javnim prikazima do daljnjeg, dok iz kompanije napominju da su celokupni rezultati za mesec jul 2014 dostupni isključivo u sklopu programa za medijsko planiranje pod nazivom gemiusExplorer. 

Leave a Reply