Društvene mreže · Internet

Glenn Mangham – haker koji je ukrao Facebookov izvorni kod (VIDEO)

Glenn Mangham haker koji je ukrao Facebookov izvorni kod, javno je izašao sa detaljnim objašnjenjem na koji način je pristupio najpoznatijoj društvenoj mreži prošle godine. Glenn Mangham iz Engleske napisao je na svom blogu čitav proces uz tvrdnju da prihvata kompletnu odgovornost za svoja dela te naglašavajući da njegove namere nisu bile zlonamerne.

On tvrdi da je jedini prekršaj koji je počinio zapravo neovlašćeni pristup te da se vodio time da je ponekad mnogo jednostavnije zatražiti oproštaj za nešto što je već učinjeno nego prethodno zatražiti dozvolu za pristup.

Mangham je zbog tog dela osuđen na 8 meseci zatvora. Mangham tvrdi da mu nije bila namera da “uhakuje” društvenu mrežu, već da Facebooku ukaže da su ranjivi i da trebaju poboljšati sigurnost. Tužiteljka Alison Saunders opisala je slučaj kao najopsežniji slučaj hakovanja društvenih mreža koji je ikad došao pred britanski sud. Advokat Glenna Manghama prilikom završnih reči ocenio je Glenna kao “etičkog haker”, a sličnu “provalu” činio je i Yahoou, ali su ga oni nagradili, jer im je ukazao kako poboljšati svoj servis.

U nastavku pogledajte izjavu Glenna Manghama:

Leave a Reply